Подтепето

криминале

24 Май, 2018

Полицията към абитуриентите: Празниците не дават предимство

400 нарушения на водачи, превозващи абитуриенти и 6 катастрофи

Завършването на училище винаги е свързано с много вълнения и емоции. Най- радостни са преживяванията на абитуриентите, за които от родители, учители, близки и приятели се организират балове и различни атракции. Празнуват не само завършващите училище, но и цялото им обкръжение. Празничното настроение много често води до компромиси, но когато те са свързани с неправилно поведение на пътя. това може да доведе до неприятни ситуации и последици.

През 2017 г. по време на абитуриентските тържества са установени повече от 400 нарушения на водачи на превозни средства (ПС), превозващи абитуриенти, или на пътници в ПС. В над 90 от случаите участниците в движението по пътищата не са използвали обезопасителни колан, а в повече от 10 случая - предпазни каски. Установени са над 60 случая на неправилен превоз на пътници. В 10 случая водачите са били неправоспособни. Взети са повече от 440 мерки спрямо абитуриенти и превозващи ги шофьори, извършили нарушения на ЗДвП. Регистрирани са 6 ПТП с участието на ПС, превозващи абитуриенти, при 4 от тях водачите са били абитуриенти.

Вижте съветите на „Пътна полиция”, за да остане празничното настроение:

Намери си шофьор за бала и след него

Ако ще шофираш, не пий алкохол! Не се дрогирай и не шофирай след употреба на наркотици Ако не си правоспособен водач, не шофирай При нужда позвъни на телефон 112

Спазвай Закона за движението по пътищата

Дори по време на празници разпоредбите на Закона за движението по пътищата остават в сила. Нарушенията все по-често се документират с автоматизирани технически средства и не се налага спирането на автомобилите на място. Помни, че няма ненаказани нарушители, но това може да се случи и малко след бала.

Осведоми се за последните изменения в Закона за движението по пътищата

През 2018 г. има промени в Закона за движението по пътищата. Нарушенията на разпоредбите водят до много сериозни последици - спиране на превозното средство от движение, отнемане свидетелството за управление на МПС на водача, лишаване на водача от право да управлява МПС, отнемане на контролни точки, глоба и др. Много от измененията в закона от 2017 г. са свързани с ограничаване управлението на МПС от неправоспособни водачи и от водачи с концентрация на алкохол в кръвта или след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Санкциите са сериозни и за собствениците на превозните средства, които са им ги предоставили. Не шофирай МПС, ако не си платил глобите си за предишни нарушения на Закона за движението по пътищата. Ако пътниците не са поставили предпазен колан, наказанието е и за тях, и за техния шофьор.

Мисли за собствената си безопасност

Винаги поставяй собствената си сигурност на преден план. Никога не позволявай рисковото поведение на твоите приятели да те постави в опасност от пътен или друг инцидент. Най-рисковото поведение на по време на баловете е свързано с: управление с несъобразена или превишена скорост; неправилно превозване на пътници, показващи се през прозорците или люковете или седнали върху рамките на вратите, или такива, които се изправят от седалките на мотоциклетите и не се държат за никаква опора; извършване на опасни маневри с превозни средства, в които превозват пътници неправилно; отнемане на предимство; преминаване на червен сигнал на светофара; управление от неправоспособни водачи; управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците; возене на повече пътници от броя на местата за сядане.

Празнувай, но се контролирай

Празниците и доброто настроение не скриват опасностите и не може да бъдат оправдание или спасение при необмислени и рискови действия. Комбинацията от емоции и еуфория води до непредпазливост, безкритичност и опасна агресивност. Самоконтролът и отговорното поведение не пречат на настроението, но оставят повече спомени.

Не прекалявай с алкохола


Алкохолът не е най-добрият начин да си повишиш настроението. Той има много странични ефекти, които се проявяват по различно време. Алкохолното опиянение може дори да развали празника на цялата компания. Може да попаднеш в рискови ситуации заради „смелите*1 решения, взети под влияние на изпития алкохол.

Намери си шофьор за бала и след него

Предварително си избери шофьор за празничното шествие с автомобили. Това може да е родител или друг близък. Не се качвай в кола с шофьор, който вече е пил. Използвай, че си в центъра на вниманието и се изпълняват твоите желания - помоли и останалите да не рискуват празникът да се провали. При нужда потърси съдействие и от родителите или други близки.

Ако ще шофираш, не пий алкохол

Ако си правоспособен водач и ти ще шофираш по време на празниците, не пий алкохол. Ако все пак решиш да се забавляваш по този начин, навреме си осигури трезвен и опитен водач. Не забравяй, че изпитият алкохол подвежда към взимане на „смели’' решения, а крайният резултат е нежелан и неприятен.

Не се дрогирай и не шофирай след употреба на наркотици

Шофирането след употреба на наркотични вещества или техни аналози е престъпление. Рисковете за катастрофа на пътя са големи не само за шофьора, но също така за спътниците му и за останалите участници в движението по пътя. Спомените от бала ще са по-дълготрайни и приятни, ако не си под влияние на наркотици.

Ако не си правоспособен водач, не шофирай

Ако все още не си достатъчно подготвен водач, но имаш правоспособност за управление на МПС, не демонстрирай уменията си точно по време на бала. Движението в колона, шофирането под влияние на приповдигнато настроение и по-силен шум от музика и емоционачни викове изискват по-добри шофьорски умения, търпение и психологическа устойчивост. За неопитния водач рискът от попадане в критична ситуация в подобна ситуация е много по-голям.

При нужда позвъни на телефон 112

Помагай си сам! Бъди внимателен и не се примирявай с нарушенията, които може да застрашат и сигурността на движението по пътищата. Не забравяй, че винаги може да се обадиш на телефон 112 и да потърсиш помощ. Подсигури се и с телефонните номера на най-близките ти хора, които ще ти помогнат по всяко време.

Няма направени коментари
Още от рубриката "криминале"

Подобни новини

11 Май, 2018

Прокуратурата и Полицията на гости на абитуриенти в Пловдив

Чавдар Грошев, районен прокурор на гр. Пловдив, и старши комисар Атанас Илков, директор на ОД на МВР-Пловдив, изнесоха днес публична лекция за безопасността на движението и наказателните последствия при нарушения на пътя пред абитуриенти от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в гр. Пловдив. На нея присъстваха Димитър Ставрев, старши експерт от Регионалното управление на образованието и Илия Къртев, директор на училището.  

Инспектор Ботьо Гергинов, от сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР-Пловдив, посъветва дванайсетокласниците да бъдат внимателни по пътя, да карат с разрешената скорост и винаги да поставят предпазни колани, което отнема само пет секунди, а от тях понякога зависи човешкия живот. Прокурор Чавдар Грошев обясни какви са наказанията при шофиране в пияно състояние и след употреба на наркотични вещества.  Учениците ...

» повече
04 Юли, 2017

Трима младежи от Пловдив се возиха на Кораба с алените платна

Светлана, Валентина и Александър празнуваха в най-дългата бяла нощ популярния в цял свят празник на петербургските випускници „Алени платна“, обявен за най-доброто градско събитие в Европа

За първи път пловдивски абитуриенти на празника „Алени платна“ в Санкт Петербург

Светлана Нанкова от ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Пловдив, Александър Каргалиев от ЕГ „Пловдив“ и Валентина Ликова от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Пловдив имаха честа и удоволствието да се докоснат до празника „Алени платна“, възникнал по името и съдържанието на повестта „Алени платна“ от Александър Грин, който се провежда за 13-и път в Санкт Петербург.  Те са първите трима от най-добрите пловдивски абитуриенти на випуск 2017,  които бяха на официална визита в Санкт Петербург по покана към областния управител ...

» повече
29 Май, 2017

Хиляди левове оборот на общински паркинг в сезона на баловете

Близо два бона от бариерата на Тримонциум само в първата вечер

Стотици родители се възмутиха

Зрелостниците да се запознаят предварително с условията и реда за пракиране около ресторантите, където празнуват, за да не остават неприятно изненадани

По два лева на всяко влязло моторно превозно средство, което докара абитуриент на червения килим пред хотел „Тримоциум“, получи Община Пловдив през последните няколко дни. Така паркингът пред емблематичния хотел навъртя оборот от хиляди левове само за четирите дни от сезона на баловете под тепетата.

От 23  до 26 май всяка вечер в ресторантите на хотела имаше зрелостници от поне две училища, които празнуваха. В първата вечер имаше цели 5 бала на средни училища и професионални гимназии от Пловдив и областта. Простата сметка показва ...

» повече
25 Май, 2017

Абитуриенти пристигнаха на бала с кола на пътна помощ (ГАЛЕРИЯ)

 

Момичетата от Дървото и Хуманитарната като от червения килим

Учениците от Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване (ПГВАД) и Профилираната хуманитарна гимназия (ПХГ) в Пловдив посрещнаха заедно празника на абитуриентите в Новотела. Тенденцията и при двете училища бяха големите автомобили, и джиповете, някои от които сякаш караха булки, а не ученички. Ретро мерцедес, кадилак и още няколко автомобила, които са истинска класика от изминалите десетилетия, но тоталния хит на вечерта бяха двамата младежи, които пристигнаха с кола на пътна помощ.

 

Автомобилът, който е предвиден да извозва закъсали превозни средства, се забеляза от далече с шумните клаксони и тромбони, които озвучиха пристигането на абитуриентите. Те бяха възседнали вратите на превозното средство, по пример на намиращите се по-напред в колоната 5-6 ...

» повече