Подтепето

криминале

12 Юни, 2018

Пилотите на разбилия се Ми-17 не са имали никакъв шанс

Вертолетът е падал едва две секунди

Хеликоптерът е имал пет тренировъчни полета във фаталния ден, разкри командирът на Военновъздушните сили  

Ген.-майор Стойков: Данните сочат, че машината е била подготвена и в изправност преди полета

Пилотите на разбилия се Ми-17 Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев не са имали никакъв шанс при инцидента. Нещо се е случило по време на тренировъчния полет, докато машината е била на между 30 и 50 метра във въздуха. Хеликоптерът е падал не повече от 2 секунди, преди да срещне земята. В командния пункт на авиобазата в Крумово дори не са получили сигнал от някои от тримата мъже във вертолета. Това стана ясно от брифинга на командира на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Стойков и шефа на базата в Крумово бригаден генерал Димитър Иванов.

Генерал Стойков се въздържа да коментира причините за инцидента, тъй като се изчакват техническите експертизи от разследването, извършвано в момента  от Военна полиция и Военна-окръжна прокуратура, както и на експертната комисия, назначена от Министерството на отбраната. Три са възможните версии- пилотска грешка, техническа неизправност и лоши метеорологични условия.

Условията са били подходящи. Те са били високо подготвени опитни пилоти, които и друг път са изпълнявали тази задача. Данните за състоянието на вертолета, който е излязъл от ремонт пред 2016г., са, че машината е била подготвена и в изправност, обясни ген. Стойков.

Екипажът Пламен Пантилеев, Стоян Неделчев и Алексей Каменов и Алексей Каменов – борден техник, са изпълнявали планови полет съгласно седмичното разпореждане. В 20.30ч. командният пункт в авиобаза Крумово получава информация за падане на вертолет Ми-17. Веднага е активирана наземната команда, на място е пратена линейка и пожарна кола, която да облива машината, за да предотврати разрастването на пожар.

Екипажът е изпълнявал тренировъчен полет- спасителна работа от висене над суша. Времето е било благоприятно. В 20.30ч. обаче вертолетът се завърта, губи височина и от 30 до 50 и среща земята с десен борд. В същия ден машината е изпълнила общо пет полета, като за капитан Пантилеев това е бил първи полет, а за втория пилот Стоян Неделчев- трети, допълни ген.-майор Цанко Стойков.

Двамата пилоти имат голям опит, като тази година са летели между 18 и 20 часа. Те са малко, но авиационните ресурси позволяват този нальот за тази година. Хеликоптерът, който се използва при борба с пожарите, пък е бил във въздуха 320 часа след основния си ремонт преди две години. Машината се проверява щателно ежеседмично, ежедневно и преди всеки полет, както се е случило и вчера. Техниката е била изправна, не е имало никакви забележки преди злощастния тренировъчен полет.

Ген.-майор Стойков се въздържа да коментира хипотезата, че причината за инцидента е проблем в опашния винт. И призова да не смесва тежкият инцидент с гласуването на проекта за закупуването на нов боен самолет в парламента и модернизацията на ВВС. Тя е много важен въпрос. Както и ресурсната обезпеченост. Всеки един летец трябва да има 180 часа на година нальот спрямо стандартите на НАТО, допълни той.   

Генерал-майор Цанко Стойков изказа съболезнованията си на колегите на загиналите и семействата им. Те са били от добре подготвените пилоти и хора, на които всички са имали доверие. Загубата е много тежка, каза на финал командирът на Военновъздушните сили.

Няма направени коментари
Още от рубриката "криминале"

Подобни новини

31 Юли, 2018

Министър Каракачанов: Не мога да гарантирам нищо за живота на пилотите ни!

Според него пилотите от Крумово загинали заради човешка грешка, вследствие на загуба на летателни рефлекси

„Пряката отговорност е, че 28 години не е имало достатъчно средства нито за пилотите на хеликоптери, нито за пилотите на самолети.“

Основната причина за фаталния инцидент с военен хеликоптер Ми-17 край Пловдив, при който загинаха капитан Пламен Пантилеев и капитан Стоян Неделчев, била „загубата на летателни рефлекси заради малкото летателни часове”. Това заяви днес в ефира на btv министърът на отбраната Красимир Каракачанов.  В студиото на „Тази сутрин” той подчерта, че това е личното му мнение.

„Няма да влизам в подробности, тъй като прокуратурата не се е произнесла. Основната причина, според мен, е загубата на рефлексите от малкото летателни часове, които имат пилотите. Всичко е ...

» повече
12 Юни, 2018

Президентът посещава авиобазата в Крумово след трагедията

Румен Радев се среща с колегите на загиналите пилоти

Президентът Румен Радев пътува към авиобазата в Крумово. Държавният глава ще посети поделението след снощната трагедия, при която при падане на вертолет Ми-17 загинаха двамата опитни пилоти Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев. Върховният главнокомандващ  ще се срещне лично с колегите на летците, за да изкаже съболезнованията си.  Това на място вече стори командирът на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Стойков, който даде брифинг в авиобазата в Крумово, докато вървя операцията по обезопасяването на падналия хеликоптер и огледът на експертната комисия на мястото на инцидента.

Очаквайте подробности!

» повече