Пилотите на разбилия се Ми-17 не са имали никакъв шанс

Криминале

Вертолетът е падал едва две секунди

Хеликоптерът е имал пет тренировъчни полета във фаталния ден, разкри командирът на Военновъздушните сили  

Ген.-майор Стойков: Данните сочат, че машината е била подготвена и в изправност преди полета

Пилотите на разбилия се Ми-17 Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев не са имали никакъв шанс при инцидента. Нещо се е случило по време на тренировъчния полет, докато машината е била на между 30 и 50 метра във въздуха. Хеликоптерът е падал не повече от 2 секунди, преди да срещне земята. В командния пункт на авиобазата в Крумово дори не са получили сигнал от някои от тримата мъже във вертолета. Това стана ясно от брифинга на командира на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Стойков и шефа на базата в Крумово бригаден генерал Димитър Иванов.

Генерал Стойков се въздържа да коментира причините за инцидента, тъй като се изчакват техническите експертизи от разследването, извършвано в момента  от Военна полиция и Военна-окръжна прокуратура, както и на експертната комисия, назначена от Министерството на отбраната. Три са възможните версии- пилотска грешка, техническа неизправност и лоши метеорологични условия.

Условията са били подходящи. Те са били високо подготвени опитни пилоти, които и друг път са изпълнявали тази задача. Данните за състоянието на вертолета, който е излязъл от ремонт пред 2016г., са, че машината е била подготвена и в изправност, обясни ген. Стойков.

Екипажът Пламен Пантилеев, Стоян Неделчев и Алексей Каменов и Алексей Каменов – борден техник, са изпълнявали планови полет съгласно седмичното разпореждане. В 20.30ч. командният пункт в авиобаза Крумово получава информация за падане на вертолет Ми-17. Веднага е активирана наземната команда, на място е пратена линейка и пожарна кола, която да облива машината, за да предотврати разрастването на пожар.

Екипажът е изпълнявал тренировъчен полет- спасителна работа от висене над суша. Времето е било благоприятно. В 20.30ч. обаче вертолетът се завърта, губи височина и от 30 до 50 и среща земята с десен борд. В същия ден машината е изпълнила общо пет полета, като за капитан Пантилеев това е бил първи полет, а за втория пилот Стоян Неделчев- трети, допълни ген.-майор Цанко Стойков.

Двамата пилоти имат голям опит, като тази година са летели между 18 и 20 часа. Те са малко, но авиационните ресурси позволяват този нальот за тази година. Хеликоптерът, който се използва при борба с пожарите, пък е бил във въздуха 320 часа след основния си ремонт преди две години. Машината се проверява щателно ежеседмично, ежедневно и преди всеки полет, както се е случило и вчера. Техниката е била изправна, не е имало никакви забележки преди злощастния тренировъчен полет.

Ген.-майор Стойков се въздържа да коментира хипотезата, че причината за инцидента е проблем в опашния винт. И призова да не смесва тежкият инцидент с гласуването на проекта за закупуването на нов боен самолет в парламента и модернизацията на ВВС. Тя е много важен въпрос. Както и ресурсната обезпеченост. Всеки един летец трябва да има 180 часа на година нальот спрямо стандартите на НАТО, допълни той.   

Генерал-майор Цанко Стойков изказа съболезнованията си на колегите на загиналите и семействата им. Те са били от добре подготвените пилоти и хора, на които всички са имали доверие. Загубата е много тежка, каза на финал командирът на Военновъздушните сили.

Споделете ни във:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.