Две деца и адвокат сред грабителите на Роженския манастир, докараха ги в Пловдив

Криминале

Всички съдии в Сандански отказали да гледат мярката, поради колегиални отношения с адвоката

Двете деца са оставени в Детска педагогическа стая

Четирима души се изправиха пред съда в Пловдив, за да им бъдат гледани мерки за неотклонение, по обвинение за скандалния грабеж в Роженския манастир. Двама от тях ще останат в ареста – 44-годишен мъж и негов 21-годишен съучастник. Двама от обвинените в грабежа, при който свещеник от светата обител дори е бил завързан, са деца под 18 години и по тази причина съдът е постановил да останат в Детска педагогическа стая.

21-годишният мъж работи и живее в чужбина и според съда има реална опасност да се укрие. Любопитен е случая с 44-годишния мъж, който е практикуващ адвокат в района на Сандански. По тази причина всички налични съдии в Сандански са си направили самоотвод и не са гледали мярката за неотклонение. Така обвинените пристигнаха в Пловдив за обира, случил се в Роженския манастир, който се намира на няколко километра от Мелник. 44-годишният мъж е обвинен освен в участие в грабежа, също в притежание на огнестрелно оръжие без надлежно разрешително.

Съдът прие, че е налице обосновано подозрение, че четиримата  са извършители на деянията, в които са обвинени. Съдът се позова на показанията на свидетелите, разпитани до момента в досъдебното производство, съдържанието на записите на охранителните камери на Роженския манастир, протоколите за оглед и разпознаване на лица. Освен това при претърсване в дома на 44-годишния С.М. е открит газов пистолет, който е  преработен за стрелба с бойни патрони.

По отношение на С.М  съдът, като отчете водещата му организационна функция, прецени, че има реална опасност  да извърши престъпление. По отношение на Ю.М. съдът прие наличие на реална опасност да се укрие, тъй като работи и живее в чужбина. За това спрямо двамата беше взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

За двамата непълнолетни братя  А.Х. и Г.Х. Районният съд счете, че тъй като имат постоянен адрес, живеят в семейна среда и са ученици няма опасност да се укрият. Освен това двамата до сега не са осъждани. Съгласно закона мярка за неотклонение „Задържане под стража“, спрямо непълнолетни лица се взема само в изключителни случаи. Според магистратите процесният случай не е такъв. Поради това за тези двама обвиняеми е взета по-лека мярка за неотклонение. 

Определението на Районния съд подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд – Пловдив, като в този случай делото ще се гледа на 27.09.2018 г. от 15:30 часа.

снимка: Роженски манастир, сцена "Страшният съд" 

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.