13 загинали при катастрофи в Пловдив от началото на годината

Криминале

889 по-малко ПТП-та спрямо 2016г. отчетоха от МВР

Три пъти по-малко произшествия на кръстовища

889 по-малко са регистрираните пътно-транспортни произшествия в Пловдив от началото на годината спрямо предходната. 1411 са катастрофите до днешна дата, при 2300 през 2016-та. Това отчетоха участниците в последното за годината заседание на Общинската комисия по безопасност на движението по пътищата. Съвместните усилия на общината и МВР за безопасност на движението дават конкретни резултати, въпреки непрекъснатото увеличение на автомобилите в града, доволни бяха участниците в заседанието.  Тежките ПТП през тази година са 353 с 13 загинали и 414 ранени. В сравнение с 2016 година броят на тежките катастрофи е намалял с 56, на загиналите – с петима, а на ранените – с 57.

Като основни причини за пътно-транспортните произшествия експертите посочиха неправилно поведение на водачите на МПС спрямо пешеходците и несъобразена скорост.  Именно срещу тези причини ще бъдат насочени съвместните усилия на Областната дирекция на МВР и Община Пловдив и през следващата година.

„Продължаваме с работата по изграждане на повдигнати пешеходни пътеки и осветяването им. Предстои да бъдат закупени и монтирани две стационарни камери за засичане на скорост“, заяви заместник-кметът по транспорт и председател на Комисията Златин Велев. Той посочи, че и през 2018 г. в бюджета ще бъдат заложени средства за закупуване за нуждите на Пътна полиция бързи тестери за наркотични вещества с цел засилване на контрола срещу водачите, които сядат зад волана след употреба на наркотици.

Данните сочат още, че пътно-транспортните произшествия в кръстовищата са намалели почти три пъти в сравнение с миналата година. До момента те са 330 срещу 908 за 2016 г. Като основна причина за тази положителна промяна бяха посочени новите светофарни уредби в Пловдив.

Споделете ни във:

Подобни статии

1 коментар

  1. само не разбрах къде трябваше да ръкопляскам в тази реклама на умни светофари и секви други „добри“ мерки от общината

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.