КриминалеНовини

Близо 220 000 души в област Пловдив ще трябва да подменят своите лични документи през 2020

ОДМВР Пловдив предприема мерки, за да се справи с преиздаването без затруднения

 

Сектор “Български документи за самоличност” към ОДМВР Пловдив обслужва българските граждани, регистрирани по постоянен адрес на територията на област Пловдив, състояща се от осемнадесет общини които включват 17 града и 198 села. По данни на Главна дирекция ГРАО към 15 декември 2019 г. населението на областта възлиза на 746 хил. жители, като 385 хил. от тях са регистрирани в областния град. През следващата календарна година 88 000 души от областта ще трябва да подновят личните си карти. Тогава изтича срока на валидност на 77 000 паспорта и 55 000 свидетелства за управление на МПС. С цел улесняване на административното обслужване, избягване на натрупване на хора и загуба на време при обработката на подадените заявления от сектор БДС съветват гражданите да не изчакват изтичането на крайния срок на валидност на документите си и да се възползват от възможността за тяхната предсрочна подмяна. Жителите на Пловдив и областта могат да направят това по-рано-  в началото на годината – през месеците януари, февруари и март, когато изтича валидността на по-малък брой документи и когато натоварването на звената БДС традиционно е по-малко, за да се избегне образуването на опашки и продължителното чакане. Очаква се най-натоварен да бъде периода юли – август, когато се прибират в страната българските граждани, пребиваващи постоянно в други държави. Натоварен период ще бъде и края на годината ноември – декември 2020 година, когато изтича валидността на най-голям брой лични карти и паспорти. В зависимост от разпределението на населението в различните населени места и общини най-натоварени (с най-големи жилищни райони) са звената БДС към 01, 05, 06 РУ – Пловдив и РУ – Асеновград. За улеснение на гражданите и  за получаване на равномерно натоварване на звената БДС заявления за издаване на лични документи- лична карта, паспорт и СУМПС с обикновена услуга (до 30 дни),  може да се подават във всяко районно полицейско управление и в сектора на ул.“Волга“ 70, ако постоянния адрес е на територията на област Пловдив, независимо от това в кой район или населено място е конкретния постоянен адрес на подалия заявление за смяна. Получаването на готовите документи ще се извършва в звената, където са подадени заявленията. Заявления за документи за самоличност – лична карта и/или паспорт-  БЪРЗА УСЛУГА (3 работни дни) се приемат в 01, 02, 03, 04, 05 и 06 РУ Пловдив. Сектор “Български документи за самоличност” приема Заявления за издаване на документи за самоличност (лична карта и/или паспорт) ОБИКНОВЕНА, БЪРЗА И ЕКСПРЕСНА УСЛУГА ( 8 работни часа).

Мерки които се предвиждат за улеснение на гражданите:

Работното време на звената БДС към районните управления и сектор БДС към ОДМВР Пловдив  ще бъде удължавано в зависимост от натоварването. При необходимост ще се работи извънредно и съботните дни;

Ще се осигури възможност за организиран прием на заявления за издаване на лични документи на място в институции, ведомства, големи предприятия и др. от мобилни екипи при заявено желание от тяхна страна

Възможно е подаването на заявление за издаване на документи по електронен път чрез интернет на сайта Електронните административни услуги на МВР (https:\\e-uslugi.mvr.bg) за гражданите които притежават квалифициран електронен подпис. Подробните условия за ползването на услугата са описани на сайта.

Ежедневно на страницата на ОДМВР Пловдив ще бъде публикувана информация за натовареността на звената за предходния ден с цел гражданите да се ориентират къде е по-малко натоварено и ще изчакват по-кратко време.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина