КриминалеНовини

Бивш полицай се укривал близо 7 години от закона

Избягал в Англия заради осъдителна присъда за причинена от него катастрофа през 2009г., сега е в затвора в Пловдив

Адвокатите Никола настояват за незабавното му освобождаване поради изтичане на абсолютната давност за изтърпяване на наказанието

Бивш полицай, укривал се от закона в продължение на близо седем години, бе открит в Англия и пратен в пловдивския затвор. 34-годишният Никола Е. в момента изтърпява наказание от две години лишаване от свобода с влязла в сила присъда от 22 март 2011г. Тогова той е признат за виновен за това, че на 30 август 2009 г. в Пловдив, в района на кръстовището на бул. „Пещерско шосе“ и ул. „Момина сълза“, при управление на автомобил „Ауди“, със скорост над 120 км/ч е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на Р. Н. Пострадалият таксиметров шофьор починал на 13.11.2009 г. Престъплението е извършено в пияно състояние, с концентрация на алкохол в кръвта на подсъдимия 1,59 промила на хиляда. Към момента на инцидента Никола е бил служител на МВР.

Със същата присъда той е осъден да заплати на съпругата  и на малолетната  дъщеря на починалия Р. Н. по 100 000 лева на всяка от тях. Делото е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие и съгласно тогава действащия закон съдът е бил длъжен да наложи наказание под минимума. Осъденият обаче се е укрил и е обявен за общодържавно издирване. Не е намерен в страната, което е наложило Окръжна прокуратура – Пловдив да издаде Европейска заповед за арест.

На 17 август тази година в МВР е получено съобщение, че осъденият Никола Е. е задържан в град Мичам, Великобритания. Съдебните власти в Обединеното кралство са разрешили предаването му на българските съдебни власти. По линия на международния обмен осъденият Никола Е. е предаден на летище Хийтроу на българските власти. На 1 октомври тази година той е  предаден за конвоиране на ГД „Охрана“ до затвора в Пловдив за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода.

Утре обаче адвокатите на Никола Е. ще настояват пред Окръжния съд за незабавното му освобождаване от затвора. В искането се твърди, че бившият служител на МВР е неправомерно лишен от свобода поради изтичане на 22 септември 2018 г. на абсолютната давност за изтърпяване на наказанието от осъдения.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина