Пловдив пита за: мерки за мръсния въздух, програма за млади лекари, вестници в пенсионерските клубове и безопасност

Градът

Четирима обикновени граждани дойдоха на обсъждането на Бюджет 2018

За пръв път в управлението на ГЕРБ на трибуната се наредиха всички заместник-кметове

Бай Ангел от Кършияка извоюва вестници за пенсионерските клубове

Таня Грозданова

Единствено зам.-кметът по култура Александър Държиков и кметът на Община Пловдив Иван Тотев, който по традиция не присъства на задължителното обществено обсъждане на бюджета, не дойдоха в Заседателната зала на Общински съвет – Пловдив днес. Петима от шестимата заместник-кметове се наредиха на трибуната за пръв път на подобен форум откакто ГЕРБ управлява града.

За сметка на това в залата имаше по-малко граждани от всяка друга година. Точно за 24 минути бюджетникът на Пловдив представи рамката, капиталовата програма и приоритетите. След това дойдоха предложенията от страна на районния кмет на „Южен“ Борислав Инчев и общинските съветници патриоти.

Въпреки минималното гражданско присъствие обсъждането накрая стана почти забавно. Първа взе думата г-жа Радева, която се представи като еколог и попита защо измервателната станция за чистотата на въздуха бе преместена в годините от Баня Старинна, какво се случва с проекта за електрически автобуси и какви са мерките за изчистване на мръсния въздух, който дишат пловдивчани. Жената поиска по-малко метачки, които според нея са неефективни и повече техника за почистване на улиците на града.

„Въздухът много не влиза в бюджета, но ще ви отговоря.“ С тази реплика започна зам.-кметът по здравеопазване и икономика Розалин Петков. Работниците в „Чистота” са не 500 както казвате, а 700. В бюджета обаче има заложени 1,5 млн. лв. за закупуване на техника на лизинг, една част ще бъде именно за дейности по почистването, отвърна зам.-кметът Розалин Петков. После повтори тезата, че станцията от Чифте баня била преместена от МОСВ, защото била тяхна собственост.

Д-р Веселка Христамян попита какво се е случило с парите, отпуснати миналата година от Об С за подпомагане специализацията на млади лекари, гласувани в размер на 200 000 лева и дали в този бюджет също ще има такива.

„Не, това беше еднократно,“ заяви Розалин Петков.

Младият общински съветник от БСП Иван Петков напомни, че всъщност предложението е дошло от него, а сумата не е усвоена.

Зам.-кметът Петков обясни: „Няма лошо да правите предложения, но комисията не можа да измисли критерии, на който да ги даде.“

Гражданинът Камен Христов предложи в бюджета на Пловдив да бъдат отредени пари за видеонаблюдение във всяко едно училище и детска градина. Освен това поиска велоалеята по бул.“България“ да бъде удължена от моста на Адата до Рогош.

Пенсионер от Кършяка, който се представи като член на най-младия пенсионерски клуб в района призова вместо да бъдат давани пари на клуба за тържества, да им бъдат предоставени за климатик и пожарогасител. Бай Ангел поиска освен общинския бюлетин "Градът" и Съюз за Пловдив, ако може пенсионерите да бъдат абонирани за един ежедневник.

Тук настана истинската веселба в залата. Съветниците социалисти заявиха, че ще ги абонират за „Дума“. Кметът на район „Южен“ Инчев благодари на пенсионера, затова че го е осветлил за иновацията на разпространение на партийни вестници и след като напомни, че администрацията в Кючук Париж е абонирала и двата пенсионерски клуба за местен ежедневник, ще предоставя и този на воеводите на всички клубове. Накрая кметът на „Централен“ надцака всички с идеята да има интернет в пенсионерските клубове и да четат каквото пожелаят.

Чуха се и думи на благодарност от представител на инициативен граждански комитет Стоянка Кънева в район „Централен“ за повдгинатата пешеходна пътека на бул.“Шести септември“ пред кино Фламинго. „Четири години идвах тук на тази дата, като представител на стотици семейства от квартал Мараша. Четири години повтарях едно и също, и понеже сме все едни и същи хора на тези обсъждания, може и да ви е писнало от мен. Днес съм тук да благодаря от името на хората в квартала, че макар и след четири години нещата се случиха. Благодаря на кмета на „Южен“ Борислав Инчев и екипа му, които ни помогнаха с предложението, на кмета на „Централен“ г-н Георги Стаменов за инициираните срещи, на директора на „Организация и контрол на транспорта“ инж. Борислав Кръстев за действията, които предприе и на зам. – кмета по транспорт Златин Велев.

Виждам, че с всяка изминала година гражданите тук са все по-малко. Искам да им кажа, че има смисъл да идват, може да е дълго и трудно, но нещата се получават с постоянство“.  

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.