АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Сцена в JAZZ-а и борбата за алтернативни театрални пространства

Още по-мащабен втори сезон разнообразява театралната програма с алтернативни формати и заглавия

Вторият сезон на „Сцена в Jazz-a” вече е преполовен с няколко месеца страхотни спектакли в Bee Bop Café. Поредицата театрални представления в алтернативното пространство на заведението вече привлича постоянна публика, която търси нещо ново и различно.

От тази година се работи по-мащабно, разказа за „Под тепето“ мениджърът на платформата Борис Зафиров, като добави, че посоката е същата: промотиране на представления за алтернативни, по-камерни пространства, каквото е и Bee Bop Café (събитиен, културен бар където се случва “Сцена в Jazz-a”). Целта е да се разнообрази театралния живот в града, но не само като се добавят формално нови опции за посещение на други пространства – идеята е това да е формат, който създава различни вкусове от тези, които задоволяват Драматичния или Кукления театър.

„В никакъв случай това не значи, че те са излишни, но е нужно да има разнообразие и избор. Трябва да има повече места и повече публики, които имат приоритети към дадено пространство“, коментира Зафиров и добавя: „Много е важно за мен публиката да ходи на място, с което се асоциира. Според мен хората са изгубени в големия поток от информация и събития, особено през изминалата 2019 година. Концепцията е да вървим заедно с нашата публика, да се развиваме заедно, да приветстваме на сцената на Би Боп Кафе различни като жанр и естетика представления“.

Тази година програмата е подкрепена и от Министерство на културата през програма „Публики“. Ще бъдат канени повече представления на Сфумато и на независими артисти от София. Редовно на „Сцена в Jаzz-а” гостува любимецът на пловдивчани Ованес Торосян. Тази вечер (4 февруари) той идва с авторския си пърформанс GAME OVER.

Напоследък и държавни театри разнообразяват програмата си и можем да ги каним, добавя Борис Зафиров: самият Ованес Торосян има интересен спектакъл, направен с Ловешкия театър – „Колега“, който бе в Пловдив през януари.

„Интересен и важен случай е как независими формати и държавни структури могат да осъществяват партньорства – нещо, което е много нужно да се случва. Явление, което все още не може да се прояви в нашия театрален свят, коментира Зафиров.

„Сфумато е основен наш партньор, самите те приютяват независими творци. Това е един модел, който дава свобода на актьорите, но тъй като са малки като база, имат не малко представления сме радостни, че можем да ги каним често на нашата сцена – те са един от малкото театри със собствен облик и търсения“, каза още той.

Друга основна задача на „Сцена в Jazz-а” е да развива публиката си. Тази година се организира фокус група – проучва се публиката, чрез целенасочен разговор, събиране на вкусове и мнения, за да се подобрява програмата спрямо търсенето и спрямо хората. „Искам да знам какво харесват, какво ги провокира”. Няма да се съобразявам на 100%, разбира се, но като има повече от 30 еднакви отговора, значи си струва нещо да се промени“, обяснява Борис Зафиров.

Самата сцена в Bee Bop Café също се подобрява – Иван Неделев развива мястото много професионално като сцена, има много неща, например нови осветителни тела и др. Интериорното оформление претърпя ремонт, вървим все към по-професионално средище, не само за музика, но и за театър, разказва Зафиров.

Според него положителна тенденция е, че се наблюдава известна децентрализация, талантливи млади хора отново са започнали да работят в провинциалните театри. „Свикнали сме да ги асоциираме с лесно смилаеми остарели форми, където няма риск“, коментира той, но добави, че това не е точно така: „В Габрово в момента има хубав театър, в Хасковския театър, в Плевен, в Казанлък директорът доста окуражава млади хора“. Надеждата на Борис Зафиров е и други да последват примера, за да има разнообразие сред алтернативните, театрални пространства у нас – но да се действа професионално и с концепция, а не хаотично и чисто тенденциозно.

Една от основните отлики сред спектаклите в „Сцена в Jazz-а” е срещата с публиката в края на всяко представление. Това е един своеобразен мини мастър клас, с участници от режисьор или актьор, които споделят начина си на работа и личните си истории. Това вдига интереса на публиката, тя се усеща близка до случването и не отделена от случването. Няма я тази елитаризация – „вие сте публика, ние сме артисти и ние изчезваме като някакви фантоми след спектакъла“, коментира Борис Зафиров. И добавя, че идеята е точно обратната – хората да се срещат, да коментират кое им е харесало, какво са разбрали, а артистите да кажат – от кого се вдъхновяват, какви са тези техники, които ползват и тн. Много са важни и е задължително да има такива срещи, за да се случи това разбиране и припознаване, каза още организаторът на „Сцена в Jazz-а”.

Пълна програма и подробности за Сцена в JAZZ-а може да видите тук.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина