ГрадътКултураНовини

Панаирът на занаятите завладява Малката главна, заедно с първия фестивал „Споделени нишки“

Парад на шапките на стълбите на Каменица е един от акцентите в програмата

На специална пресконференция днес в ДК „Борис Христов“ бе представена програмата на две предстоящи и паралелно провеждащи се събития, организирани от Регионална занаятчийска камара – Пловдив, с подкрепата на общината. Това са панаир на занаятите – пролетно издание и първият фестивал на занаятите „Споделени нишки“, с акцент ножарство и тъкачество.

В пресконференцията взеха участие Александър Държиков – заместник-кмет по култура и туризъм на община Пловдив, Тони Симидчиева – председател на УС на РЗК – Пловдив, Йордан Илиев – директор на ОИ „Старинен Пловдив“ и Мариана Димитрова – една от най-добрите майсторки по тъкане, член на РЗК.

Пролетният панаир на занаятите отново превзема ул. Райко Даскалов (Малката главна) в дните 16-19 май, за да покаже майсторството на 70 занаятчии от България и Европа и повече от 20 занаята. Те ще демонстрират уменията си на живо пред посетителите. В къщите на Улицата на занаятите паралелно ще се провеждат множество майсторски класове и работилници за деца.

Официалното откриване е на 16 май, в 17.15 часа, а не както беше обявено за 18.00.

Причината е големия празник след финала за купата на България по футбол между Ботев и Локо Пловдив, който ще започне пред община Пловдив, независимо кой от двата пловдивски тима ще спечели.

В петък на стълбите на Каменица се предвижда атрактивен Парад на шапките с творенията на изкусната майсторка Ирина Сардарева, разказа председателят на Регионалната занаятчийска камара Тони Симидчиева. На дефилето с шапки на Сардарева са предвидени и награди за най-добре представените модели. Всички желаещи, могат да се включат и със собствена шапка, донесена от вкъщи, като за най-интересните също ще има награди.

Панаирът на занаятите се организира два пъти годишно  от Регионалната занаятчийска камара в Пловдив. Тази година успоредно ще се състои и фестивал „Споделени нишки. Поглед към миналото – мост към бъдещето“ с участието на майстори ножари и тъкачи.

Той ще върви пред сградата на БНБ в края на Главната и в ателиетата на Улицата на занаятите в Стария град. В рамките на фестивала ще бъде изтъкана черга с дължина 2019 см, в която ще вложат традициите и познанията си 7 майстори от Франция, Русия, Беларус и България. Те ще изработят отделни части от чергата, която после ще бъде събрана в едно. В нея ще има късове, изработени от гражданите и гостите на града, които ще могат да се пробват да тъкат по ръководството на вещ майстор.

Предвижда се последните 19 сантиметра от чергата да бъдат изтъкани от кмета Иван Тотев и от посланиците на държавите, чиито участници посреща форумът, каза Тони Симидчиева. По традиция готовата черга ще бъде дарена. На кого и къде ще бъде решено, след като изделието бъде изработено.

Изключително любопитни гости – майстори ножари, ще се включат във фестивала под тепетата.

Специално от Франция пристига Фред Перин – един от големите майстори в изработката на дамаскови ножове с фиксирани остриета. Перин има богат опит в бойните изкуства. Две години е служил във френската армия. Шампион на Франция по Таекуондо и европейски шампион по фулконтакт. Фред води семинари и обучава елитните части на Франция. Заедно с него под тепетата пристигат Евгений Добрин от Русия и Александр Белъй от Беларус.

Майстор Мариана Димитрова ще разкрие тънкостите на правенето на „колани на кори“. Този занаят се практикува от векове с помощта на дървени плочки с 4 дупки, през които минава основата. В резултат на комбинацията от цветове и преподреждането на корите се получават уникални колани, чиято изработка отнема между 1 седмица и 1 месец, в зависимост от сложността.  Децата също могат да се научат да изработват по-прости модели, а занаятът може да се практикува и сред природата.

Неделята е ден на публиката и всички майстори ще бъдат на разположение на гражданите, желаещи да опитат умения в някой занаят. По време на фестивала и панаира на занаятите ще има множество забавления и за най-малките.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина