АктуалноГрадътКултураНовини

80-годишен холандец се писа доброволец за „Пловдив 2019“

30 датчани също идват за грандиозното събитие на 12 януари

Доброволците сами са предложили услугите си и пристигат на свои разноски

Фондацията търси български доброволци в университетите, сред младежи и други групи

Теодор Караколев

80-годишният холандец Хюберт де Ман ще пристигне в Пловдив като доброволец за откриващата церемония на Пловдив като Европейска столица на културата. Той се е свързал сам с фондация „Пловдив 2019“ и е предложил услугите си за събитието. Де Ман е приключенски настроен човек, който е предприемал екстремни обиколки с велосипед из Европа, както и други нестандартни преживявания. Той ще пристигне на свои разноски в Пловдив.

Представители на „Пловдив 2019“ го презентираха като добър пример на доброволчество пред студенти от ПУ „Паисий Хилендарски“. Членовете на фондацията се срещнаха с младежите, за да им предложат възможностите за доброволчество на церемонията по откриване, както и другите събития през годината, в която Пловдив ще бъде Европейска столица на културата.

Освен 80-годишния холандец, в Пловдив ще пристигнат и около 30 датчани. Те също сами ще си заплатят пътуването и престоя до Европейската столица на културата. Датчаните са основно хора в предпенсионна възраст. За датчаните доброволчеството е възможност да си комуникират и да се свързват с други хора, тъй като там самотата е сериозен проблем, разказа за „Под тепето“ координаторът доброволци във фондацията Франц Кадири.

Датчаните са част от голяма доброволческа организация. Връзката с тях се е случила и развила на различни събития, които „Пловдив 2019“ организира миналата година или е участвала след това. Миналогодишната столица на културата – датският Орхус тази година е доманик на множество инициативи именно, свързани с доброволчеството, като „Столица на доброволчеството 2018“.

Там тази култура е много по-широко застъпена, разказаха пред студентите представителите на „Пловдив 2019“. Когато един млад човек е доброволец, той получава сертификат – какъвто ще получи и от общинската фондация – и този сертификат му отваря много врати, пред университети или бъдещи работодатели.

Студентите изслушаха презентацията и имаха много въпроси, свързани с вариантите за доброволчество. От „Пловдив 2019“ обясниха, че за тях вратите са широко отворени. Интервюта се организират всеки четвъртък, а работна среща ще има в петък в 18:00 в офиса на фондацията в Тютюневото градче. Подробности за тях могат да се намерят в сайта на „Пловдив 2019“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина