ГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Нова учебна лаборатория по автоматика и роботика за студентите от ТУ- Пловдив

Кандидат висшистите ще се обучават да програмират промишлени роботи и да работят с най-модерните индустриални технологии благодарение на дарение на частна компания

Нова учебна лаборатория „Роботика и Автоматика“ отваря врати в Техническия университет – София, филиал Пловдив. От началото на декември студентите от специалностите „Автоматика, информационна и управляваща техника“, „Мехатроника“ и „Индустриално инженерство“  ще се обучават да програмират промишлени роботи и да работят с най-модерните индустриални технологии, като системи за машинно зрение, серво-системи, e-F@actory, SCADA и др.

Лабораторията е изградена по инициатива на ТУ – София, филиал Пловдив и българската инженерингова компания „Ехнатон България“,  в партньорство с „Мицубиши Електрик“. Инвестицията в наука и развитие, на територията на университета, е част от ефективното сътрудничество между бизнеса и образованието. „Инвестициите в обновяване и модернизиране на лабораторната база на университета са едни от най-ефективните, водещи до повишаване качеството на подготовка на инженерните кадри. Те са само част от сътрудничеството между бизнеса и нашия университет“, посочва проф. Въльо Николов.

„Лабораторията по роботика и автоматика, оборудвана  с най-съвременните технологии в автоматизацията, ще помогне на българските студенти да свържат знанието с приложния опит“, каза инж. Симеон Илински – Изпълнителен директор на „Ехнатон България“. „Като иновативна компания с 20-годишен опит в автоматизацията, проектирането и производството на технологии и оборудване за промишлеността, ние виждаме нуждите на индустрията от модернизиране и развитие. Тази лаборатория отговаря на нашето разбиране за ефективно сътрудничество между бизнеса и образованието – не да подкрепим един, а да дадем шанс на всички млади инженери и специалисти, които се обучават тук, да получат знанието и възможността да променят средата и профила на икономиката в България“, допълни Симеон Илински.

Лабораторията ще бъде открита на 3 декември , в присъствието на директора на ТУ – София, филиал Пловдив – проф. Въльо Николов, г-н Симеон Илински – Изпълнителен директор на „Ехнатон България“ АД и г-н Лукаш Сендечки – Маркетинг мениджър на Mitsubishi Electric Europe B.V. (Sp. z o.o.), клон Полша.

ЕХНАТОН е компания с 20-годишна история, специализирана в изпълнението на цялостни инженерингови проекти за управление и мониторинг на производството и системна интеграция. Водещ доставчик на системи за управление на машини, производствени линии, пречиствателни инсталации, роботизирани системи, системи за визуална инспекция. Компанията работи в партньорство с най-добрите световни производители на висококачествени средства за индустриална автоматизация и контрол, и разработва цялостни решения за безопасна автоматизация; системи и решения за машинно зрение в индустрията.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина