ГрадътКултураНовини

Създават мрежа на кметовете на Европейските столици на културата

Конференцията на кметовете на Европейските столици на културата, която се проведе във Флоренция, Италия тази работна седмица приключи с подписването на заключителен документ от представителите на всички бивши, настоящи и определени за бъдещи Европейски столици на културата градове. За Пловдив подпис положи заместник-кметът Розалин Петков.

„Притежаването на титлата „Европейска столица на културата“ може да има много потенциални ползи, когато това е внимателно планирано. Европейските столици на културата остават преди всичко културни инициативи, но могат да донесат значителни социални и икономически ползи, те са вградени в дългосрочната стратегия за развитие, насочена към култура за съответния град“, се казва в документа.

С акта на подписване се цели насърчаване на съхранението и ползата от културните изяви и културното наследство, включително чрез популяризиране на обществената осведоменост и образование, за запазване на паметта на миналото за бъдещите поколения, насърчаване на културното развитие и насърчаване на културния диалог и мир между народите.

Кметовете на градовете европейски столици на културата се ангажират да допринесат за запазването и усъвършенстването на културно многообразие и на културното наследство, да продължат да интегрират и да поддържат културните политики и дейности като основен приоритет в общинските програми.

Предстои да се създаде мрежа от кметове на Европейските столици на културата, която да се събира регулярно на всеки две години в различна столица на културата, за да оцени постигнатия напредък и да се обсъдят нови идеи и предложения.

Конференцията се организира във връзка с Европейската година на културното наследство.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина