ГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Шансони и висша мода в Пловдив на фестивала „Златен ключ”

Само няколко седмици остават до началото на 16-тото издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ”, който в годината когато Пловдив е Европейската столица на културата ще е по-различен, мащабен и атрактивен. За него и Пловдив тръгва и специален рекламен клип по най-голямата франкофонска телевизия в света TV5 Monde.

Паралелно с новата лятна сесия с разнообразни курсове по френски език, вече кипи и трескава подготовка за поредното издание на „Златен ключ” – 2019, организиран ежегодно в края на месец юни от Алианс Франсез, като Община Пловдив е неизменен партньор при провеждането на това мащабно събитие. По традиция водещ на формата ще бъде неговият основател и голям приятел на България, Бернар Руо, Кавалер на Академичните палми, който води голяма френска група от областта Шарант Маритим, Франция, пристигаща специално, за да разгледа културно-историческите забележителности на Пловдив и да се наслади на таланта на изпълнителите на френски шансони.

В концертите тази година участие ще вземат само лауреати на Фестивала от предходните издания. Специално участие като гост ще има и малката Сесил Алпер от Търговище, а двукратнтният наш победител Ивана Муцкова ще се надпява с „Талантът на Франция”, който ще участва в Пловдив. Това са двама братя близнаци  Джес и Уесли /Jesse и  Wesley/. „Jessandwest” е дует спечелил всички възможни награди на тазгодишното издание на формата – на жури, публика, за автори и композитор и др.

Освен на музикалното изкуство, пловдивчани ще могат да се насладят и на едно типично френско ноу-хау – Висшата мода. Френският дизайнер Пенг Саенпитна, познат на модните подиуми от Париж до Тайланд, и неговият екип са създали специална колекция Висша мода, като орнаментите по моделите са инспирирани от българските шевици. Колекцията е наистина уникална и след представянето й ще бъде дарена на музей във Франция. За целта  през 2019 година от Франция ще пристигнат и няколко френски мис, които ще дефилират на пловдивската сцена, за да покажат истински френски професионализам в тази област. Също така, по покана на дизайнера, тук специално от Бангкок ще долети и много красива тайландка-модел, за да се включи в спектакъла „Мода и Шансони”.Още много изненади очакват публиката в ГДК „Борис Христов”, като например “creation en direct” – създаване пред очите на публиката на висша мода тоалет директно по тялото на една от Миските, с който тя веднага ще може да дефилира.

„Усилията на екипа ни са насочени към това тази година Фестивалът „Златен ключ” да бъде много по-атрактивен и вълнуващ за любителите на френския дух и култура. ГДК „Борис Христов” ще бъде сцена на трепетни мигове и емоции. Огромна благодарност и заслуга за това имат нашите тазгодишни партньори, институционални и частни, които безрезервно ни подкрепят, за да може този Фестивал да се случи и да поднесем на публиката едно зареждащо и приятно изживяване на романтика и френски шик преди лятото”, сподели директорът на Алианс Франсез в Пловдив Теофана Брадинска. Грима и прическите на френските мис са поверени на младите таланти от съответните специалности на Професионалната гимназия по облекло „Ана Май” – Пловдив, а за добрата организация и внимание към гостите ще се грижат доброволци от ЕГ „Иван Вазов”.

И тази година провеждането на „Френска седмица” на площад „Стефан Стамболов” пред Общината  в дните от 24 до 30 юни ще съпътства музикалния фестивал.  Ще могат да се видят най-новите модели френски автомобили, слънцезащитни продукти, съвети, тестове и много други изненади. Всички концерти на Фестивала ще се състоят в Градския дом на културата „Борис Христов” и са с вход свободен за гостите и  любителите на музиката.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина