ГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Четири медала за студентските роботи на Техническия университет

Двадесет и пет студенти от вуза членуват в клуба по роботика, като петнадесет от тях участват на национални състезания

Два златни и два сребърни медала от студентските робо-игри спечелиха младите роботици от Техническия университет – филиал Пловдив през тази учебна година. Двадесет и пет студенти от вуза членуват в клуба по роботика, като петнадесет от тях участват на национални състезания. Според председателя на клуба и лидер на студентския отбор Симеон Марлоков работата на екип от съмишленици в най-перспективната област – роботиката е отличен начин за изява на младите инженери. Получихме много поздравления от състудентите и преподавателите ни и това ни мотивира да създаваме все по-сложни системи, каза той. В момента Симеон Марлоков е четвъртокурсник от специалността „Автоматика“ в Техническия университет- филиал Пловдив и постъпва в клуба по роботика буквално в първия си учебен ден. Нашият научен ръководител доц. Никола Шакев предложи на новите студенти да се се запишат в клуба по роботика и аз го направих веднага, спомня си Симеон Марлоков.

Студентският лидер програмира първия си робот още в първи курс, като го обучава да следи линия с помощта на инфрачервени сензори. „Ако направим аналалогия с един автомобил за рали-състезания, аз съм навигаторът, а роботът е шофьор. Това е сравнително елементарно ниво на автономна кола. Сегашните автономни автомобили имат много повече сензори, но това е основата. С натрупване на опит и знания създадох собствен робот с изкуствен интелект и автономен робот с визуална обратна връзка, който „гледа“ пред себе си и заобикаля препятствия, като сам взема решенията как да го направи.“ – обяснява Симеон Марлоков.

В роботите е бъдещето

Председателя на клуба по роботика в Техническия университет – филиал Пловдив е убеден, че роботите са бъдещето на света. Той счита, че знанията да ги създаваме, програмираме и контролираме ще определят какъв ще бъде светът ни след време. „Роботиката, която усвояваме в университета има директно приложение в кариерата ни. Аз вече работя в българска робо-компания.“ – споделя четвъртокурсникът. Той се вълнува и от фундаменталния въпрос за етиката и морала на „умните машини“, но счита, че в момента още е рано да обучава своите роботите на морал, защото те нямат този капацитет. „Въпросът е да не пропуснем момента, в който трябва да почнем да ги учим. Сега в света роботите са с изкуствен интелект на гъсеница. Бихме се радвали на папагал, който да повтаря това, което правим.“ – очертава стъпките на развитието на роботите Симеон Марлоков.

През тази година председателят на клуба по роботика в Техническия университет – филиал Пловдив ще предаде щафетата на по-младите си колеги, но е категоричен, че ще продължи да участва в клубната дейност. Той е категоричен, че клубът по роботика ще бъде много добро място за изява и за новия випуск, който предстои да влезе в техническия вуз. Имаме финансовата и информационна подкрепа на Техническия университет – филиал Пловдив, както и на фирма-спонсор, така че сме в състояние да си поръчваме части за роботите, които строим, заключи Симеон Марлоков.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина