ГрадътКултураНовини

„Фолксваген“ отлага решението и договора за завод в Турция

Гласуването за момента се отлага поради ситуацията, свързана със Северна Сирия

Управителният съвет на „Фолксваген“ отлага подписването на договор за нов голям завод за автомобили в Турция, съобщи „Ханделсблат“, цитирани от сайта на вестник „Дневник“. Авторитетното делово издание се позовава на източници от управлението на концерна, които в понеделник вечерта обяснили, че заради турската военна операция в Северна Сирия ситуацията се е променила „фундаментално“.

Германската компания не се е отказала от турския си проект за моделите Passat и Superb. Той не е застрашен от прекратяване, просто ще се изчака, казва и „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. Особено ако има убити цивилни в турската операция, гласуването ще бъде отложено най-малко с няколко месеца.

„Мястото край Измир беше избрано, защото е значително по-евтино и предлага по-добри възможности за продажби, казват представители на управителния и надзорния съвет. Поради това решението беше взето в ущърб на България и други страни от ЕС. Но в създалата се обстановка повече не може да става дума за гласуване в полза на Турция и за известно време няма да има подписване на договори“, пише „Ханделсблат“.

Авторите припомнят острите критики по света за военната операция, налагането на оръжейно ембарго от водещи европейски страни и готовността на американския Конгрес да наложи санкции на партньора на страната в НАТО. Статията е публикувана преди решението на президента Доналд Тръмп да санкционира трима турски министри и две министерства (на отбраната и енергетиката), да обещае удвояване на митата за турска стомана и да спре преговорите за търговски сделки с Турция за 100 млрд. долара.

Само при новината за задаващи се санкции в понеделник ISE100 – водещият индекс на борсата в Истанбул, се понижи с 5%, турската национална валута отново е под силен натиск за обезценяване.

„Ханделсблат“ обянява, че от гледната точка на толкова голяма корпорация като „Фолксваген“, подготвяща инвестиция от над 1 млрд. евро, ситуацията става непредвидима, а последиците – най-малкото за репутацията ѝ – могат да нанесат щети. Запитани за това какво ще предприемат, говорителят отговаря: „Наблюдаваме ситуацията с дълбока загриженост“, но не коментира нищо повече.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина