ГрадътНовини

Събират предложения за финансиране на книги, важни за Пловдив

Община Пловдив обявява сесия за набиране на  предложения по Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“ по Наредбата за финансиране на инициативи в сферата на културата

Предложенията се приемат от 1 до 15 юли, включително

По Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“ се финансира подготовката до етап „електронна книга в PDF“ на творби в област: художествена литература (стихосбирка, сборник разкази, роман, драматургия, книга за деца), литературна критика, литературна история, литературоведско изследване, монография, литературна анкета; историческа литература; краезнание; изкуствознание; културология; други (вече издавани  творби, важни за Пловдив) по реда и условията на чл.31 до чл.36 от настоящата Наредба.

Формуляри за кандидатстване могат да бъдат изтеглени от сайта на Община Пловдив  http://www.plovdiv.bg, в раздел „Култура“, в публикацията „Наредба за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от Календара на културните събития на Община Пловдив“.

Финансирането е в размер както следва:

  1. Стихосбирка – до 800лв.
  2. Белетристична творба – до 3500лв.

Кой може да кандидатства:

Могат да кандидатстват издателства, които представят пловдивски писатели или важни за града издания.

Срокове за кандидатстване:

Документи за финансиране се приемат от 1 до 15 юли 2019г. в деловодството на Община Пловдив на адрес пл. Стефан Стамболов“ №1 с кореспондент „Дирекция „Култура и културно наследство“ или по електронен път на адрес: [email protected]  подписани с електронен подпис на кандидатстващото за финансиране юридическо лице.

Предложенията следва да съдържат:

  1. Попълнена Апликационна форма и Бюджет в съответствие с Приложение № 4  – в един екземпляр на хартиен носител;
  2. Попълнени декларации в съответствие с Приложение № 5, Приложение № 6, Приложение № 13 и Приложение № 14 – в един екземпляр на хартиен носител. Приложение 14 се попълва както от кандидата или представляващия го, така и от автора.
  3. Текст на ръкописа на електронен носител (CD, USB, DVD).
  4. Документ за постоянен или настоящ адрес на автора
  5. Писмено съгласие от автора (в свободен текст) издателството да участва в конкурсната процедура с неговото произведение или (ако е приложимо) – документ за уредени авторски права.
  6. Нотариално заверено пълномощно – в случай, че предложението за участие не се подава от законен представител на кандидата.
  7. Документи /в оригинал или официално заверени, ведно с легализиран превод на български език/, удостоверяващи актуалното състояние на кандидата и/или данни относно публичните регистри, в които се съдържа подобна информация – за чуждестранни лица.

По преценка на кандидатстващите за финансиране могат да бъдат представени допълнителни материали за дейността на твореца или творческия колектив, отзиви в медиите, рекламни материали, подкрепителни писма и писма за партньорство и други данни, удостоверяващи обстоятелствата по предложението.

Общи условия, на които трябва да отговарят кандидатстващите за финансиране:

  1. Да са подадени с пълния набор коректно попълнени документи по чл.32;
  2. Авторът на произведението да има постоянен и/или настоящ адрес в Пловдив.

(2) Не могат да кандидатстват за финансиране лица, които:

  1. са обявени в несъстоятелност или са в производство по несъстоятелност, а в случай, че кандидатът е чуждестранно лице – се намира в подобно положение, произтичащо от сходна процедура съгласно законодателството на държавата, в която е установен;
  2. се намират в ликвидация, а в случай, че кандидатът е чуждестранно лице – се намира в подобно положение, произтичащо от сходна процедура съгласно законодателството на държавата, в която е установен;
  3. кандидатът не е изпълнил коректно проект по предоставено от Община Пловдив финансиране по настоящата Наредба за предходните три години.

За обстоятелствата по ал.2, т.1 – т.3 кандидатите попълват декларация по образец – Приложение № 6. При наличие на обстоятелства по предходната алинея, комисията не допуска кандидата до оценяване.

Не се подкрепят:

  1. Творби на автори, чийто постоянен и настоящ адрес е извън територията на Община Пловдив.
  2. Предложения  за финансиране, които вече са получили такова с общински средства по друга линия или от общинска фондация „Пловдив 2019“.

Допустимост на разходите:

  1. По Компонент 4 се финансират разходи за авторски хонорари, редакторска и коректорска дейност, дизайн.
  2. Не се финансират разходи за представяне и рекламиране на проекта.

Критерии за оценка на постъпили предложения:

  1. Произведението да е с високо художествено и/или научно съдържание;
  1. Произведението да има значение за развитието на културния живот на града, опазване на културно-историческото наследство и запазване на историческата памет.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина