ГрадътКултураНовини

Стартират класове по танци и дизайн вдъхновени от Адата

Петдневен семинар за експериментално създаване на звук  ще се състои от 23 до 28 септември от 13 до 17 часа в пространство The Space, бул. „Марица” 154  в Пловдив. Проектът „In Adata“ е част от програмата на Европейска столица на културата – Пловдив 2019. Желаещите да научат нови и интересни практики от международния опит в областта на звукоизвличането, в комбинация със сценичен дизайн и ефекти, могат да се включат в семинара безплатно. За целта е необходимо да се кандидатства с кратка биография, придружена с мотивационно писмо.

Семинарът включва два обучителни панела – за звук и сценичен дизайн. Лидери на работните групи са артистът Лиза Стюарт ( Австралия) и театралният режисьор Борис Зафиров  (България).  Участниците ще бъдат запознати с различни методи и практики в съответните направления и едновременно с това ще имат възможността да станат част от екипа, който ще създаде филм, вдъхновен от остров Адата. Главното събитие по проекта предстои да бъде представено в програмата на Пловдив 2019 през октомври.

Участниците в семинара ще влязат в ролята на изследователи. Събрани полеви записи, от момента на изпълнения с обектите около присъстващите, както и инструменти за електронна музика – ableton live ще създават нови звукови пейзажи. В процеса на работа ще разгледат звуковите интерпретации на следи, спомени, митологии, ехо, процеси на запомняне, сенки, съзнание / безсъзнание. Чрез тях ще се изследват емоциите, затворени в съзнанието и подсъзнанието, пряко свързани с темата „изоставяне“, феномен, свързан както с градската среда, така и с чувствителността на съвременния човек. Ще се създадат връзки между изпълнението и сценичния дизайн, за да видим перформативния състав по отношение на градската среда. Ще се проведат и няколко урока по актьорско майсторство основани на методите на Гротовски.

Линк към формата за записване може да намерите ТУК: https://www.facebook.com/events/353856162189752/

Борис Зафиров завършва през 2012 НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” със специалност “Театрознание и театрален мениджмънт” в класа на проф. Калина Стефанова. Още по време на следването си започва да работи като журналист и медиен асистент на свободна практика. След дипломирането си продължава да пише за български и международни издания за театър, отразявайки международни фестивали и независими сценични проекти. Част е от стартовия екип на “online” изданието за театър – “Зони на конфликт”, проект на най- старата театрална организация в Европа – “Union theatres of Europe”, основана от Джорджо Стрелер. През 2013 година взима ключово за професионалното си развитие интервю с немския режисьор Георг Жено, който по това време работи с театър “Реплика”. Жено го кани да участва в работилница за документален театър водена от него самия, в която се ражда и първия проект на Борис като практикуващ театрал. Моноспектакъла “Да купиш история” се играе две години на софийските алтернативни сцени. След това следва представлението “Безсъщност”, което представя историите на четирима човека с психични проблеми. В момента Борис Зафиров е председател на СНЦ “Театър на отговорността”, с което организират ежегоден форум за документален и социално ангажиран театър. Успоредно с това подготвя нови сценични проекти в партньорство с държавни театри и организации работещи в посока на социалната промяна.

Освен работата си на местно ниво Борис работи в партньорство с артисти от Швейцария, Полша, Германия.

Лиза Стюарт (нар. Мелбърн, Австралия 1986) е мултидисциплинарен артист, работещ по звук, видео, инсталация, колаж, пърформанс, соматично и живо изкуство. Работите на Стюарт играят със сетивния език, като средство за подчертаване на изграждането на опит, възприятие и системи за масово вярване. Работейки с концепцията „както по-горе, така и по-долу“, тя създава микрокосмични фрагменти, които алегорично осветяват макрокосмоса и обратно. Тя проявява особен интерес към фината граница между историята и митологията, работи с фантазия, за да осветява факта и да изследва алтернативни срокове.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина