ГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Социален център ще осигури грижа за хора с увреждания

Общата стойност на проекта е  993 762 лева, от които 844 698 финансирани от Европа

Нова социална услуга ще осигури грижа хора с увреждания с реализирането на проект с европейско финансиране. Днес стартира  създаването на дневен център за подкрепа на лица с увреждания, включително с тежки множествени увреждания по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014- 2020”. Основната цел е осигуряване и въвеждане на комплексна подкрепа за хора в нужда и техните семейства, чрез предоставяне на интегрирани социално-здравни, консултативни и терапевтични услуги. Общата стойност на проекта е  993 762 лева, от които 844 698 финансирани от Европейския социален фонд и 149 064 лева държавно финансиране.

Дневният център ще бъде разположен в две помещения на първия етаж на сградата на бившия ДДЛРГ „Рада Киркович“. В него 90 лица и техните семейства ще получават дневни и почасови социални услуги, както в центъра, така и в домашна среда чрез мобилна работа. Ще бъде осигурена терапевтична, специализирана психологическа  помощ, рехабилитация, арт терапия и занимания в творчески ателиета.

„Община Пловдив е първата, която подписа договор за изграждане на такъв дневен център, с помощта на който ще бъде осигурена и заместваща грижа до 14 дни в годината. Така хората, които се грижат за своите болни роднини, ще могат в рамките на тези дни да отидат на лекар, да си починат или на направят неотложни за тях самите дейности“, обясни заместник-кметът Георги Титюков. Той показа помещението, в което ще се намира центърът и заяви, че ще бъде направен основен ремонт, ще бъде доставено необходимото оборудване и обзавеждане.

В центъра ще се провеждат и услуги, свързани с мотивиране и насърчаване участието на пазара на труда на лицата с увреждания и лица, полагащи грижи за зависими от тях членове на семейството.  Продължителността на проекта е 30 месеца.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина