ГрадътКултураНовини

„Седмица на корейското кино 2019“ гостува в Пловдив с безплатни прожекции на 4 хитови заглавия

Седмица на корейското кино стартира в Пловдив. От 7 до 9 ноември 2019 г. пловдивчани и гости на града ще имат възможност да видят безплатно четири съвременни корейски филма, привлекли интереса на международната публика. Това са драмата „Тунел“, историческия биографичен филм „Портрет на един поет“, спортната драма „Най-важният момент“, както и затрогващия филм „Малката гора“.

Прожекциите са Lucky Дом на киното. Всички филми имат субтитри на български и английски език.

За втора поредна година, в Седмицата на корейското кино 2019, която се организира от Посолството на Корея в България, освен прожекции в София, филми от програмата се прожектират и в Пловдив.

Вижте часовете на прожекциите, както и кратки анонси за филмите, които ще имаме възможност да видим:

7 ноември , четвъртък, „Тунел“, начало 18:30 ч.
8 ноември, петък, „Портрет на един поет“ , начало 18:30 ч.
9 ноември, събота, „Най-важният момент“ , начало 15:00 ч.
9 ноември, събота, „Малката гора“ , начало 17:00 ч.

ТУНЕЛ
Реж. Ким Сон-хун
С участието на: Ха Джун-у, Бе Ду-на, О Дал-су
126 мин., драма, Република Корея, 2016 г.

Мобилен телефон, две бутилки минерална вода и приказна торта за рождения ден на дъщеря си – това е всичко, което Джон-су държи в колата си. Звучи съвсем нормално, нали? Само че обстоятелствата около Джон-су се оказват малко по-сложни: мъжът е попаднал в капана на току що срутил се пътен тунел, минаващ под живописните планини на Корея. Ще успее ли да се спаси и как? Доколко надеждата, отчаянието, рекапитулацията за протеклия живот и семейната обич ще се окажат фактори в нелеката битка за оцеляване под руините?

Ким Сон-хун е добре познат на българската публика с предходния си филм „Тежък ден”, както и със сериала за Нетфилкс „Кралство”. Режисьорският му стил първоначално залага на сюжетен минимализъм, от който да се оттласне и да развие в дълбочина характеристиките на персонажите, поставени в условията на крайна житейска ситуация. „Тунел” не прави изключение – филмът е зрелищен, динамичен и същевременно дълбок и провокиращ разсъждения за силата на човешкия дух. Екранизация по едноименния роман на Со Че-уон.

ПОРТРЕТ НА ЕДИН ПОЕТ
Реж. И Чун-ик
С участието на: Канг Ха-нъл, Пак Джонг-мин, Ким Ин-у
110 мин, биографичен, Република Корея, 2016

1942 г. младият Юн Донг-джу заминава за Япония за да сбъдне мечтата си: да получи отлично образование по литература, да продължи да пише и да види публикувани стиховете си. В смутните години на Втората световна война корейският студент се включва в политическите движения за национална корейска независимост. Арестуван и затворен във Фукуока в продължение на 2 години, Юн Донг-джу намира упование и сила за живот единствено в поезията, която неспирно твори. Но бягството в световете на изящната словесност няма да трае дълго…

Класическа историческа драма, умело решена и реализирана в поджанра на литературната екранна биография. И Чун-ик (режисьор и продуцент на хита „Кралят и клоунът”) майсторски демонстрира елегантен усет към езика на киното, като извежда три пласта на разказ във филма си: портрет на епохата, личността на Юн Донг-джу и художествените вселени на неговото творчество. Решена в изискана черно-бяла стилистика кинотворбата отлично визуализира кредото на поета: „Поезията може да промени света, защото носи силата на истината, която живее в сърцата на хората”.

НАЙ-ВАЖНИЯТ МОМЕНТ
Реж. Им Сун-ре
С участието на: Мун Со-ри, Ким Джонг-ън, Ом Те-унг
120 мин, спортен, Република Корея, 2007

В подготовката за Олимпийските игри в Атина , националният женски отбор по хандбал е изправен пред поредица от предизвикателства. Тренировките протичат трудно, тъй като отборът отдава е загубил мотивация и състезателен хъс, а и европейската методика на треньора не е по вкуса на всички хандбалистки. На всичко отгоре към екипа са привлечени както млади надежди, така и звезди в края на спортната си кариера, което създава напрежения и конфликти. Ще успеят ли да преодолеят различията по между си и какво ще трябва да жертват в името на победата?

Изключително трудно се прави добър спортен филм, при това с фокус върху националния женски отбор по хандбал без да се затъне в киноклишета и излишна сантименталност. Им Сун-ре е сред водещите имена на жени-режисьори в Република Корея и се справя отлично в задачата да изведе филма на друго, универсално ниво. Залага на доказани актьорски величия като Мун Со-ри („Оазис”) и развива в дълбочина характерите на спортистките. Това прави филма драматичен, зрелищен, затрогващ, а и вдъхновяващ.

МАЛКАТА ГОРА
Реж. Им Сун-ре
С участието на Ким Те-ри, Рю Джун-йол, Мун Со-ри, Пак Уон-сан
93 мин, драма, Република Корея, 2018
След стреса в столицата и жестоката конкуренция в образованието Хе-уон решава да се прибере в родното си село, някъде там в дълбоката корейска провинция. В прегръдката на тишината, смехът на приятелите от детинство, красотата на природата и уханието на домашните гозби момичето започва постепенно да лекува емоционалните си рани и болките, нанесени от динамиката на града.

Вдъхновен от мангата на Дайсуке Игараши „Горичката”, филмът е и римейк на японския едноименен диптих на Джуничи Мори. Корейската адаптацията на Им Сун-ре все пак е по-различна, и достойно показва потенциалът й като богат, дълбок и поетичен режисьор. В сравнение със спортния „Най-важният момент”, „Малката гора” е смирен и чувствен филм, занимаващ се по един нежен начин с темата за възстановяването на изгубената хармония и невинността. Великолепен образец и за това как киното интерпретира кулинарните традиции и етническото гурме – съставна част и от глобалното представяне на халлю (корейската нова вълна).

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина