ГрадътКултураНовини

Редица музикални кинохитове и легендарни филми на открито на 21-то издание на Филмови Нощи във Филипополис

Много музика на голям екран ще ни предложи 21-ото издание на фестивала Филмови Нощи във Филипополис. На екрана на лятно кино Орфей между 5-и и 28-и юли предстоят срещи с най-новите кино продукции от последните месеци, които ни потапят в света на музиката. Богатата програма ще ни срещне и с три легендарни филмови заглавия от близкото минало, и с любимия планинарски фестивал – BANFF. Цялата програма през юли включва 48 прожекции в 24 дни – всяка вече от 21:10 и от 23:30 часа.

5 от най-актуалните музикални заглавия за голям екран са в програмата на Филмовите нощи. Феновете на киното ще могат да гледат под открито небе най-новото от култовия Дани Бойл „Вчера си е за вчера“ или „Yesterday” по едноименната песен на Бийтълс. В историята, изпълнена с много песни от легендарната ливърпулска банда, Джак се събужда след катастрофа със спомени а всички песни на Бийтълс, но целият останал свят не знае за тях. Той ги изпълнява пред всички, които са ги забравили, с което печели много слава, но и много проблеми.

Животът на друга музикална легенда – Елтън Джон също е пресъздаден на кино екран в „Рокетмен“. Историята ни среща с неговите първи години, когато пробива на сцената. В „Роди се звезда“ ще се срещнем с дуета между Лейди Гага и Брадли Купър в една красива романтична история, получила 8 номинации и една накграда за „Оскар“. Един от най-великите гласове в историята – този на Фреди Меркюри, също ще стане част от Филмовите нощи с „Бохемска рапсодия“, друг високо оценен от Академията в САЩ филм с 4 награди „Оскар“. В селекцията музикални филми има и българско участие – любимият Стефан Вълдобрев ще пристигне в Пловдив за среща с гостите, преди историята за турнето на неговата група в „Лятото на Обичайните заподозрени“.

Тази година зрителите отново ще имат възможност да се срещнат и с най-добрите планинарски и екстремни филми. Най-престижният кино фестивал в света BANFF Mountain Film Festival се завръща в Пловдив на 11 юли с поредица разкази за планинарство, колоездене, туризъм, катерене, морски спортове и др.

За втора поредна година „Филмови нощи Филипополис“ ще предложи и три класически заглавия отново на голям екран. Тазгодишната селекция включва „Гладиатор“ на Ридли Скот, балканският „Черна котка, бял котарак“ на Емир Кустурица и легендата Милош Форман с „Амадеус“.

Програмата включва две други туристически заглавия: „Мароко отвисоко“ и „Огнена земя: Земя на патагонците“. Любителите на българското кино ще могат да се срещнат с комедията на Камен Донев „Уют“ и по-сериозните истории „Ага“, „Лошо момиче“ и „Снимка с Юки“.

Едно от интересните заглавия е френският “Любовта е пиршество”. Франк и Серж са разследващи полицаи в областта на процъфтяваща порноиндустрия във Франция в началото на 80-те години, които за да се инфилтрират успешно в мафията на този бизнес, започват да произвеждат кратки порнофилми. Едно начинание, което ще ги отведе твърде, твърде  далече… Не бива да се пропуска също екшънът “Анна” на Люк Бесон.

Цените на билетите за кинопанорамата са 7/6 лв, за BANFF – 10лв. Ще се продават на касата на лятно кино Орфей /19.30-23.30ч/ от деня на откриването – 05.07, както и на boxoffice.bg от днес – 01.07 /понеделник/.

Лятна кинопанорама „Филмови нощи във Филипополис“ е част от Културния календар на града и се провежда с подкрепата на Община Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина