ГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Правят младежка работилница „Усети града” в Пловдив

4 интерпретативни сетивни лаборатории- тактилна, аудио-визуална, обонятелна и вербална обучават на основни умения за водене на хора със зрителни затруднения

Младите хора са създатели на промяна и могат да предлагат възможни решения, свързани със социални и културни проблеми. Един от тях днес е подобряването на достъпа до култура на хора със зрителни затруднения, чийто досег до публичните пространства е допълнително затруднен поради инфраструктурни пречки.

Работилницата ще запознае младежи с част от градското културно наследство на Пловдив и ще им помогне сами да пресъздадат част от него в интерактивна изложба, която да бъде подходяща и за хора със зрителни затруднения.

Организатори на проекта са Асоциация за култура, етнология и антропология „Медиатор“, с подкрепата на Община Пловдив – програма „Пловдив за младите“ и партньори Националния център за рехабилитация на слепи – Пловдив.

Предстои 6-дневнаинтерактивна младежка работилница „Усети града“ с интерактивна сензорна изложба, курирана и представена от всички участници след края на работилницата. Тя ще се състои в Дома на АКЕА “Медиатор” на ул. “Гладстон” 1 от 5 юни до 9 юни , а на 15 юни ще бъде открита интерактивна изложба. Работилницата е подходяща за младежи между 16 и 35 години, които са готови да предизвикат сетивата си и да споделят креативните си идеи за културното наследство на Пловдив.

Те ще участват в 4 интерпретативни сетивни лаборатории- тактилна (допир на настилки, фасади, природни обекти и др.), аудио-визуална (начини на “виждане” – снимки, видео, рисунки, графити и др.), обонятелна (разпознаване, събиране и представяне на миризми) и вербална (методи за събиране и разказване на истории).

Участниците ще бъдат обучени в методи за интерпретация и водене на зрително затруднени и гостите на изложбата ще бъдат водени от тях, за да я усетят. За целта, посетителите, които са зрящи, ще носят маски, за да се поставят в позицията на незрящи.

Целта е всеки участник да научи какво е градско културно наследство и как да го интерпретира и представя,  основни умения за водене на хора със зрителни затруднения, как да твори, докато се забавлява, как да създаде и курира интерактивна изложба. Крайният срок за записване е 29 май, съобщават организаторите.

Линк към поканата за записване на участници:  https://mailchi.mp/82f38936bfa4/g8ixxrcd0j-354033?e=[UNIQID]

Линк към Fb събитието: https://www.facebook.com/events/1070593616465852/

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина