ГрадътКултураНовини

Показват исторически паметници и художествени старини на 56 видни пловдивски фамилии

Впечатляваща изложба подготвят в Археологическия музей по повод 90 годишнината от представената в залите на РАМ- Пловдив през 29 септември 1929 г. експозиция. Тогава тя е била подредена във връзка с IV конгрес на Археологическите дружества в България, а сега причината е фестивалът НОЩ Пловдив. Екипът на институцията отново ще представи пред гражданите и гостите на града част от експонатите, взели участие в изложбата от преди 90 години. Но този път с поглед обърнат не толкова към предметите, а към човешките истории, свързани с тях.

Идеята е на Народната библиотека и Музей и Пловдивското археологическо дружество. „Стари именити” пловдивски фамилии предоставят свои частни вещи, за да бъде подредена „гиздава изложба на художествени старини” – една прекрасна изненада за конгресните делегати и за пловдивчани.

Това е оня съдбовен момент, когато се работи по възстановяването на Пловдив и региона след земетресението от април 1928 г., а при ремонтните работи строителите всеки ден попадат на следи от миналото. Нужно е възпитаване на специално отношение към опазване на културните ценности. След години упорита борба най-сетне е извоювано формирането на специален „Фонд за изучаване на Пловдивски окръг”. А изложбата е своеобразен поглед към идеята за опазване на старините.

Изложени са повече от 400 предмета на 56 видни пловдивски семейства, много от които – семейни реликви. Днес някои от тях се съхраняват във фонда на Регионален археологически музей – Пловдив. Именно част от тези предмети представяме днес тук – 90 години по-късно. Предмети, дарени на музея от видни пловдивски фамилии, изиграли ключова роля за оформянето на градския облик на Пловдив и опазването на културното наследство в града. Тя отразява настроенията и духа на пловдивската общественост от началото на 20 век.

С тази изложба РАМ – Пловдив си поставя за цел да акцентира върху сериозната роля на дарителите за формирането на уважение към археологическото минало и да напомни, че именно общността е тази, която създава и изгражда общото място.

Изложбата ще бъде открита на 13 септември от 18:00 ч. като част от програмата на Нощ на музеите и галериите, Пловдив – 2019 и ще бъде отворена за посещения до 31 декември 2019.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина