ГрадътКултураНовини

Пловдив представя филма „3100: Бягане и себенадминаване”

Прожекция на открито на документалния филм „3100: Бягане и себенадминаване“ на режисьора Санджай Роулал, САЩ ще се състои на 6 август от 20:30 часа на Гребния канал. Лентата пристига специално в Европейска столица на културата след Европейската премиера в София в НДК и наградата за най-добра режисура на XVIII „Международен кинофестивал на червенокръстките и здравни филми“ гр. Варна. Прожекцията е  безплатна и ще може да се гледа от местата на трибуната.

Денят на прожекцията ще съвпадне с финала на ежегодното състезание „Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили“ в Ню Йорк – САЩ, вдъхновило режисьора Санджай Роулал да създаде документалната продукция, в която  героите на филма са участници именно в това състезание. По време на прожекцията в 21.30 ще се осъществи жива връзка директно от финала в Ню Йорк, в който ще бъде наблюдавано участието на българина Тодор Димитров. След прожекцията през януари той се осмели да влезе в надпревара с времето и волята и да пробяга разстоянието от почти 5000 км, за 52 дни.

Документалната филмова продукция изследва тичането като феномен, свързан с битието, както и като средство за разкриване на човешката същност.  Опитвайки се да отговори, защо толкова хора са привлечени от бяганията на дълги разстояния, автора разглежда култури с традиции в бягането и техните съвременни представители –  индианското племе навахо, етническата група бушмени от Aфрика, монасите от планината Хей, Япония, състезанието „ Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили “.

Състезанието „ Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили “ (3100 мили се равнява на почти 5000 км) е най-дългото сертифицирано многодневно бягане в света, което се провежда всяка година в рамките на 52 дни в Ню Йорк от 1997 година насам. Всеки участник трябва да изминава средно по 95 км на ден. Малцина се решават да приемат това привидно непреодолимо предизвикателство, а още по-малко са тези, които успяват да го завършат. Тук духът, материята и психиката се състезават помежду си. По време на маратона участниците срещат много трудности: да преодолеят травмите, които са неизбежни, психиката, която безспорно трябва да е силна, и духът, който е най-важният играч и може да крепи бегача до края на трасето.

За Тодор Димитров:

Тодор Димитров – „Ел Капитан“ – Завършил множество ултрамаратони в Европа, Азия и Америка, включително 3  шестдневни ултрамаратона, пет 24-и бягания, обиколката на Мон Блан (UTMB), както и маратон в Кабул, Афганистан. Национален рекордьор на 6 дни с пробягани 707 км.

За състезанието „3100 мили: Себенадминаване“:

До момента по-малко от 50 души успявали да стигнат до финала на състезанието. Състезанието се провежда всяка година между юли и август в Куинс, Ню Йорк (най-горещите месеци в годината). Всеки бегач трябва да изминава повече от два маратона между 6:00 и 24:00 ч.  Рекордът за разстоянието е 40 дни 9 часа 6 минути, поставен през 2105 г. от Ашприхатал Алто (Финландия).  Националният рекорд на България е 50 дни 13 часа 48 минути 57 секунди и е поставен от Шопан Цеков 2006 година.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина