ГрадътЗабравеният градКултураНовини

Пловдив отбелязва 100 години Баухаус с филми, тематичен тур и лекции

Artnews Cafe, Club Fargo и LUCKY Дом на киното ще посрещнат събитията по случай юбилея на известното училище

С четири програма събития Пловдив ще отбележи 100-годишнината отосноваването на влиятелната немска школа Баухаус. Основен организатор е Гьоте Институт, които вече проведоха програма във Варна, като предстоят събития и в София, както и други градове в страната. Домакини на събитията в Пловдив ще станат Artnews Cafe, клуб Fargo и LUCKY Дом на киното.

Програмата ще стартира в петък, 8 март с прожекция на немския документален филм „Баухаус – модел и мит“ в LUCKY Дом на киното в 19:00 часа.

На следващия ден – 9 март, от 15 часа отново там ще се проведе и лекцията „Баухаус и Пловдив“ на изкуствоведите Васил Макаринов и Теодор Караколев от „Български архитектурен модернизъм“. След края на лекцията в клуб Fargo в съседство ще се излъчат серия „филмови есета“ – „Модерният град: филмови есета за новия тип урбанизация през 1950/60-те: Документи на тема модерното жилищно строителство и градско развитие“.

В неделя, 10 март програмата продължава с тематичен тур на баухаус архитектурата в Пловдив. Сборният пункт отново е LUCKY Дом на киното, а началният час – 15:00. В 17 часа в клуб Fargo предстоят отново интересни прожекции – „Колекция Баухаус: Сценография и танц – Лудвиг Хиршфелд-Мак, Василий Кандински, Курт Шмид, Лотар Шрейер“.

Финалът на Баухаус програмата в Пловдив е в понеделник, 11 март в Artnews Cafe. В 18:30 ще се проведе Беседка за града на тема Баухаус, в която ще се обсъди състоянието на архитектурното наследство в града, свързано с Баухаус. В 20:00 ще има и още една прожекция – Колекция Баухаус: Медийно изкуство.

Програмата в Пловдив се осъществява в сътрудничество с фондация „Български архитектурен модернизъм“ и фондация „Отворени изкуства“ и в партньорство с фондация „Пловдив 2019“, artnewscafe и клуб Fargo.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. В новата версия на КУЛТУРА намираме истински, задълбочен и компетентен анализ:
    kweekly.bg/publication/2440
    която не е толкова . . . махленска.

  2. Като пропагандирате Агитка … „лекцията „Баухаус и Пловдив“ на изкуствоведите Васил Макаринов и Теодор Караколев от „Български архитектурен модернизъм““ която Агитка под титулатурата ЕКСПЕРТИ „изкуствоведи“ щяла да раздава ОЦЕНКИ можете ли любезно да признаете, че тези Съдници нямат нито архитектурно нито изкуствоведско ОБРАЗОВАНИЕ И / ИЛИ ДИПЛОМИ (даже от килийната АМТИИ) че да поучват забележителната пловдивска архитектурна Колегия.
    Така тази Агитка проповедници се нарежда със 400-те Артаджии-изкуственяци вилнеещи из града да внедрят ОпераОпън (АнтиОпера), Есенни изложби и . . . джендерлък, майно льо.
    Възгеч, Кмете, спирай ги такива (да не би да им ПЛАЩАШ от „програми“ или „проекти“ за моя сметка? Евро-пари = нЕма такова нещо, Европа преди да даде ВЗИМА, парите могат да идат за правилни разноски, а не за самозванци)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина