ГрадътКултураНовини

Пловдив е Европа Психеделика: психиделична музика, 3D мапинг интерактивна изложба и още

В рамките на няколко дни, от 14 до 19 май, на територията на Петното на Роршах, сцената на Пост Култура и бар Конюшните ще се проведат интерактивна 3D мапинг изложба, представяне на психеделични видеоклипове и принтове, както и концерт на унгарската world music банда Mezsceczinka

„Европа Психеделика“ e името на следващия проект на фондация Метаарт, част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Той се фокусира върху артистичния стил “психеделика”, който набира силна популярност в България, но все още рядко бива основен акцент на културни събития. Жанрът е интересен заради своята свобода на изразност и разчупване на рамките. Това привлича нови публики от всякаква възраст и създава добра основа за творчество от различен характер – музика, картина, видео, танц и още. Създават се едновременно предпоставки за възприемане на посланието на автора, но и също – за свободно тълкуване на всяко произведение.

Организаторите ще представят на пловдивската публика няколко отделни артистични елемента, които ще покажат различни аспекти на психеделичния жанр. Основно проектът е разделен на изложбена и музикална част.

Акцентът на изложбената част е инсталацията на тема “Кирилица”, представена в сцената на Пост Култура на улица „Йоаким Груев“ 36. Тя ще бъде създадена специално за Пловдив 2019 от видния унгарски творец Maxim Biljarszki (https://bimaxim.com) – шампион от 3D mapping състезанието от столица на културата Aarhus 2017. Публиката ще има възможност да участва интерактивно в инсталацията чрез контролери и детектори на движение. Друг елемент от проекта ще са творбите на подбрани български творци в този стил, които ще бъдат изложени на горното ниво на клуб Петното на Роршах. Също там ще бъдат показани серия от видеа и кратки филми с психеделична тематика, създадени от румънския артист Adistu (http://www.adistu.ro).

Във финалния ден на проекта, унгарската група Meszecsinka ще посети отново пловдивската сцена и ще ни позволи да се докоснем до творчеството ѝ на откритата сцена на Бар Конюшните. Една от целите на „Европа Психеделика“ е визуално и звуково да представи духовните и несъзнавани връзки между изкуството на различните европейски народи, а музикалната смесица, която Meszecsinka сътворяват, представлява прекрасно показно на особеностите и чара в музиката на страните от централна и източна Европа. Членовете на бандата, които са с хърватски, български, унгарски и полски корени, умело придават ярките краски на своя собствен фолклор в понякога десетминутните си композиции. Така групата се превръща в една действителна метафора на слогана на Пловдив 2019 “Заедно”, защото успява да представи музика, в чиято природа се съдържат хиляди километри и милиони хора, в рамките на една композиция, в рамките на един концерт, и това да остави слушателя с усещането за близост, а и любопитство за още.

Като гост в концерта ще се включи и Гергана Димитрова – Белонога (Мистерията на българските гласове, Ева квартет), а визуализациите отново ще бъдат оформени в реално време от BiMaxim, който ще използва датчици, за да проследи движенията на вокалистката Аннамари и да ги използва като ключов елемент в проекцията.

Откриването на „Европа Психеделика“ ще бъде в 18:00 на 14-ти май, вторник, на сцената на Пост Култура, след което изложбената част ще бъде отворена за посетители всеки ден между 12:00 и 20:00 часа. Закриването на изложбената част ще бъде в неделя, 19 май, в 14:00, а вратите на концерта на Meszecsinka ще отворят в 19:30.

Входът за изложбената част е свободен за всеки посетител, а билети за концерта могат да бъдат закупени на цена 10 лв. както онлайн, така и на каса в мрежата на bilet.bg.

Линк към проекта във фейсбук: https://www.facebook.com/events/361199897835138/

Линк към концерта във фейсбук: https://www.facebook.com/events/323502388365808/

Линк за закупуване на билети за концерта: https://bilet.bg/bg/events/evropa-psihedelika-meszecsinka-hr-live/1207

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина