ГрадътКултураНовини

Пловдивска поетеса идва от Берлин за премиера

Премиерата на новата стихосбирка „Феникс“ на пловдивската поетеса Диана Бързева, която от 2009 г. живее в Берлин, ще се състои на 15 януари от 18 часа в залата на Дружеството на пловдивските писатели (ул. Княз Александър I Батенберг №27).

Диана Бързева е  автор на четири книги, две от които са стихосбирки.

Две от книгите й се продават от Гугъл Плей.

Едната – „Апокалипсисът идва“ – е в превод на английски език, а стихосбрката й „Любов сторъка“ е в платформата на български език. Тя е и първата книга в електронната книжарница на Гугъл Плей от български автор и на български език.

Биографична справка

Диана Бързева е родена в Димитровград където завършва средното си обрзовние.
Продължава да учи във Велико Търново в Университета „Св.Кирил и Методий“, специалност Българска филология със втора специалност История. Има и следдипломна квалификация по Библиотекознание и информатика в СУ „Климент Охридски“.
Работила е като учител по български език и литература в ССТ гр. Садово, ОУ „Алеко Константинов“ Димитровград. Била е библиотечен работник в АЕГ Пловдив и военно поделение Пловдив, работила е като педагогически съветник в училищата на гр. Берковица и социален работник в Дом за деца без родители и Дом за деца с увреждания в гр. Берковица..
От 2009 година живее в Германия.
Диана Йорданова Бързева пише стихотворения от студентските си години.
Публикувала е в сп. „Тракия“, сп.„Сержант“, сп. „Жената днес“ и сп. „Отечество“ .
Автор е на четири книги като първите две,  стихосбирката „Любов сторъка“ и езотеричната книга „Практическо ТАРО“ са публикувани под името Диана Йорданова а книгата „Апокалипсисът идва“ и стихосбирката й „Феникс“ публикува като Диана Бързева.
Книгата „Апокалипсисът идва“ се предлага на английски език от Гугъл Плей, а стихсбирката й „Любов сторъка“ е първата книга на български автор и на български език в Гугъл Плей.

Стихосбирката й „Любов сторъка“ е издадена през 1990 година в гр. Пловдив. Посветена е на любовта на жената и майката.
Втори живот стихосбирката получава след публикуването й в електронната книжарница на Гугъл Книги преминала в последствия към Гугъл Плей Книги. Публикувана там през 2012 година тя продължава да се продава в 12 страни, в които Гугъл Плей предлага книгите си.

Езотеричната книга „Практическо ТАРО“  също се продава от Гугъл Книги, но при преминаването  й към Гугъл Плей книгата е свалена от публична продажба.

„Апокалипсисът идва“, третата ми книга не е нито роман, нито повест. Използвала съм повествувателната форма без да изграждам пълнокръвни образи за да мога да дам информация за климатичните промени и причините за тях.

Написана през 2009 година, когато все още не се говореше за тази тема, аз визирах и обясних този процес. Най важното според мен е откритието ми че те стават много по бързо от предвидените за това срокове от науката защото Земата е огромен МАГНИТ и приближаването до критичната точка на двата полюса / 45 градуса/ ще доведе до внезапното им отблъскване и обръщане. Това е мое мнение. Никой учен не го е казал или потвърдил, но сега  когато климатичните промени вече са реалност и описаните от мен природни катаклизми са ежедневие се убеждавам че тезата ми е вярна. Кога ще стане обръщането на полюсите не може точно да се каже, но ще е скоро.

Новата и стихосбирка  „ФЕНИКС“ издадена в началото на лятото на 2018 от Университетско издателство  в Благоевград е посветена на любовта, самотата, стремежът ни към добър и достоен живот.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина