БългарияГероите на деняГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Откриват „Място Тракия”, създадено от жителите на района

Обновената градска зона „Място Тракия” ще бъде представена в събота в пространството между ул. “Проф. Цветан Лазаров” и бл. 239 в район Тракия. Тя е създадена с участието на жителите на квартала и районната администрация. Инициативата е на платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ на сдружение БГ Бъди активен. Гости и граждани са поканени да участват във финалните озеленителни дейности  на място и да се включат в работилница по рециклиране с демонстрация на рециклираща машина на сдружение „Зелени мотиви“ от Варна.

На представянето ще присъстват кметът на Район Тракия – Костадин Димитров, секретарят Женя Петкова и техният екип: арх. Яна Желязкова и Винелина Видолова. Там ще са и Ласка Ненова от сдружение „БГ Бъди активен“, както и варненският урбанист Ивайло Добрев.

С труда на десетки доброволци от района и със съдействието на местната община неподдържаното междублоково пространство вече има изцяло нов облик. Зелената площ е разчистена, теренът е заравнен, край велоалеята са засадени 35 нови дръвчета, детската площадка е обновена, а на място са поставени модерни пейки от рециклирани материали. Предстои поставянето и на тенис маса.

Облагородяването на общественото пространство е по инициатива на платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ на сдружение БГ Бъди активен. Активистите модерираха целия процес по метода на т. нар. Placemaking – стратегия за партньорство между местните общности, институциите и бизнеса в създаването и управлението на обществени пространства с цел подобряване на социалното благополучие и качеството на живот. Със съдействието на местната община сдружението организира анкета сред гражданите за избор на място, обществено обсъждане на необходимите промени и работния план, съдействие с материали и експертиза за цялостното обновление.

На 17 ноември, неделя, от 11 ч. активистите на сдружение БГ Бъди активен и от Приключенски център „Младежки хълм“ ще открият още едно облагородено място, по което работят отдавна – т.нар. Приключенско _Място на Младежкия хълм.  Пловдивчани са поканени да участват в спортна тренировка на открито на новата фитнес площадка и в еко работилници, както и да видят обновената фасада на къщичката на центъра, изрисувана от артиста Lazzy Eve от платформата за съвременни визуални проекти в градска среда – VISIONARY.

Платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е създадена от сдружение БГ Бъди активен и включва четири основни направления – инициативи за намаляване на замърсяването от публични събития, насърчаване на рециклирането, активизиране на гражданите за поддържане на чиста градската среда и инициативи за  създаване на приятни и достъпни публични пространства в града. . Платформата е подкрепена от Фондация Кока-Кола и работи в партньорство с Община Пловдив и ЕКОПАК. Дейностите са асоциирани с програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина