ГрадътМненияНовиниПод ножаСъдТемида

Осъдиха бившата шефка на химическата лаборатория в Окръжна болница за фалшифициране на изследвания

Йорданка, съставяла неверни протоколи за кръвни проби за пред Пътна полиция, влиза в затвора за три години

Бившата шефка на Специализираната химическа лаборатория към УМБАЛ „Пловдив” бе наказана от Окръжен съд – Пловдив на три години лишаване от свобода и глоба в размер на 5000  лева за фалшифициране на изследвания и протоколи за кръвни проби.  За участие в схемата на две години и шест месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 4000 лева бе осъден и Вълко З..

Двамата са признати  за виновни в това, че  в периода от юни до септември 2017 г. в гр. Раковски, в с. Мокрище, обл. Пазарджик, на територията на община Септември – между селата Ветрен и Братаница, област Пазарджик, в гр. Хасково, в гр. Чепеларе,  гр. Асеновград, в с. Крумово, област Пловдив, в гр. Пловдив, в съучастие помежду си, подсъдимата Йорданка В., като извършител, в качеството си на длъжностно лице – ръководител на „Специализирана химическа лаборатория“ при УМБАЛ „Пловдив“ АД, а подсъдимият  Вълко З., като подбудител и помагач – умишлено е склонил и улеснил подсъдимата Йорданка Д. да поиска и приеме дар, който не й се следва, за това, че като длъжностно лице, в кръга на службата си, е съставила официален документ – протоколи за химическо изследване, в които е удостоверила неверни обстоятелства, с цел да бъдат използвани тези документи пред надлежни органи на властта като доказателства, се казва в решението на съда.

Освен това Йорданка З. е призната за виновна и в това, че през същия период в гр. Пловдив, като длъжностно лице – ръководител на „Специализирана химическа лаборатория“ при УМБАЛ „Пловдив“ АД, в кръга на службата си е съставила протоколи за кръвни проби, в които е удостоверила неверни обстоятелства, с цел да бъдат използвани пред сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР – Пловдив като доказателства за тези обстоятелства  – престъпление по чл. 311 ал.1 вр. чл. 26 ал.1 от НК, за което на подсъдимата е наложено наказание от една година лишаване от свобода.

За двете деяния, извършени от Йорданка Д., е наложено едно общо най-тежко наказание от три години лишаване от свобода, към което е присъединено и наказанието глоба в размер на пет хиляди лева.

По отношение на подсъдимия  Вълко З. съдът е постановил да изтърпи изцяло и отделно наказание от една година лишаване от свобода, наложено му от Районен съд – гр. Пазарджик през март 2017 г., чието изпълнение е било отложено по реда на условното осъждане.

Подсъдимите ще следва да изтърпят наложените наказания ефективно, като за подсъдимата Йорданка Д. е определен първоначален общ режим, а за подсъдимия Вълко З. първоначален строг режим.

Освен това подсъдимата Йорданка Д. е лишена от правото да заема длъжността ръководител на „Специализирана химическа лаборатория“ за срок от четири години. Тя е осъдена и да заплати сумата в размер на 4400 лева, представляващи равностойността на неправомерно получените парични средства.

Присъдата не е окончателна и подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

 

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина