ГрадътКултураНовини

Общински съвет-Пловдив отбелязва 150-годишнината на Българската Екзархия

С тържествена част ще започне сесията на Общински съвет-Пловдив на 27 февруари, която ще е по случай 150-годишнината от издаването на султанския ферман за учредяване на Българската екзархия на 28 февруари 1870г. На сесията ще присъства Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

Представители на Пловдивски граждански клуб, които са сред инициаторите на честването заедно с Община Пловдив, Пловдивска Света Митрополия, Регионален исторически музей и културен център „Тракарт”, ще съобщят и за другите инициативи, чрез които ще се отбележи 150-годишнината.

На следващият ден,28 февруари, в 10 часа в храм „Света Богородица“ ще бъде отслужен молебен по повод  150-годишнината. На 28 февруари от 18 часа в Културен център „Тракарт“ ще се открие документална изложба „ 150 години Българска Екзархия“.

Още по темата може да видите в интервюто с Рашко Радомиров по темата

Гражданският клуб организира 150-годишнината от учредяването на Българската Екзархия в Истанбул

На 28 февруари 1870 година султанското правителство издава ферман, с който узаконява обособяването на българска църковна йерархия (наречена „екзархия“) от Цариградската патриаршия. По силата на султанския ферман и екзархийския устав, изработен от църковно-народния събор, свикан в Цариград през 1871 г., Българската екзархия е призната за официален представител на българската нация в Османската империя.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. НЕ Й Е РАБОТА НА ОБЩИНАТА
    НИТО НА ДЪРЖАВАТА
    НИТО НА „ГРАЖДАНСКИ КЛУБ“ ДА ПРОВЕЖДАТ РЕЛИГИОЗНА ПРОПАГАНДА В УСЛУГА НА КОМПРОМЕТИРАНОТО *Р*ВОСЛАВИЕ.
    МУТРО’ПОЛИТ’икът да си проповядва свободно на желающите негови последователКи =“паство“, стадо; но нито стотинка от данъкоплатеца, нито минутка от работното време не се разрешава!
    Ей, кмете-мозъклио, ако му бъдеш на тоя ПОСЛУШНИК – това в извънработно време!
    Къш!
    ЧИБА

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина