ГрадътНовини

Община Пловдив търси лични асистенти

Около 2000 човека имат право на чужда помощ

До момента около 200 от тях са подали документи за оценки, а под 100 са подалите за лични асистенти

Община Пловдив започва назначаването на социални асистенти от 1 септември, които преди това са подали заявления. Право на тази социална услуга имат децата с увреждания над 50% с чужда помощ, хора с чужда помощ с увреждания над 90% и деца без чужда помощ над 90% увреждания.

Припомняме, че новият закон за социалните услуги цели да се постигне истинско социално включване на хората с увреждания. Промените в нормативната база поставят на съвсем различно ниво услугите, които са насочени към най-уязвимата част от населението. Промените за лични асистенти влязат в сила от 1 септември. До тогава трябва да е ясно колко точно от болните ще имат право на личен асистент, чиито доходи вече няма да зависят от даден проект, а ще бъдат постоянни докато има нужда от грижите му, тъй като дейността става делегирана от държавата към общините. Това ще е ново за хората в нужда, защото до този момент те получаваха тази услуга със споразумения с районите администрации, специално в Пловдив.

„Около 2000 човека имат право на чужда помощ. До момента около 200 от тях са подали  за оценки и под 100 са подалите за лични асистенти. Надяваме се с приближаване на крайния срок бройката да се увеличи“, посочи ресорният заместник-кмет Георги Титюков. Той уточни, че законът дава право на избор – за децата до 18г. да получават цялата сума от 930 лв. или да се откажат от 380 лв. от тях, за да получат личен асистент, когато е назначен на 8 часа. Когато часовете са по-малко, по-малка е и сумата, от която да се откажат. Така хората пресмятат в зависимост от оценката за часовете и виждат кое е най-доброто за тях, обясни още заместник-кметът.

В дирекция „Социално подпомагане“, която се намира на бул. „Руски“ № 13, се подават заявления от заинтересованите лица, където се прави индивидуална оценка на потребностите. Те получават и направление колко часа на месец трябва да получават лична помощ, като максимално това са 168 часа.

„Заедно със заявлението с избран асистент се приема и заявлението на кандидата за асистент. В случаите, когато не е избран такъв, общината трябва да предложи лице.

„Към момента не достигат 4 асистента, но правим всичко възможно да ги осигурим. Община Пловдив е обявила, че търси лични асистенти и в „Бюрото по труда“ и на сайтовете за работа. Възнаграждението е минималната работна заплата, плюс клас прослужено време 0,6 % за всяка година “, заяви Веселина Ботева директор дирекция „Социална политика“.

Личният асистент се назначава до срока на ТЕЛК решението, след като то бъде подновено, се подновява и договорът на личния асистент.

Изискванията към социалните асистенти е да не за осъждани по закона за домашното насилие и да не са поставени под запрещение, може да са в пенсионна възраст, в нeтрудоспособна възраст или да бъдат назначени на втори трудов договор. Те може да са близки или роднини на хората, които имат нужда, както и да са външни за семейството.

Какво целят промените в социалното законодателство?

20 000 пловдивчани са с ТЕЛК, 300 чакат за личен асистент

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина