ГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Най-новата книга, посветена на Пловдив, описва 354 любопитни причини да се гордеем, че сме пловдивчани

Първото издание на „Пловдив най-най-най“ се яви на пазара през 2012 година като оригинална енциклопедия за най-важните неща в Пловдив. Тогава беше странно как авторът е намерил цели 180 факта, в които Пловдив блести като лидер в различни времена и категории. Днес, 7 години след появата на заглавието, авторът Николай Илчевски ни поднася 354 приза „най“ свързани с Пловдив в солидно второ издание.

Представянето на второто издание на книгата „Пловдив най-най-най“ на Николай Илчевски на Издателство Алитеа е на 5 септември 2019 г. от 19:00 ч. в Галерия Капана, ул. „Райко Даскалов“ 25.

Няма как пловдивчанинът да не се възторгне, когато прочете за първата професионална театрална трупа в България, сформирана в града. Която заминава на турне в София и основава и там подобна – да не изостава столицата от времената.

В Пловдив, като столица на Източна Румелия, се строи сградата на първия български университет. Тя е завършена и е на един исторически миг от откриването на първия ВУЗ в България, когато се случва Съединението. Тогава пловдивчани решават, че по би отивало на столицата на обединена България да открие първото висше школо и … настаняват в построената сграда една от гимназиите си.

Защо в Пловдив за първи път се честват братята Кирил и Методий…? Коя е първата църква в България, която не е строена на мястото на бивша такава, а със специален ферман от Високата порта? Кой е строил най-големия Амфитеатър на Балканите? Кога се вдигна първата часовникова кула в Източна Европа? Защо и как корабчето „Ангел Кънчев“ заплува на средата на Пловдив, а не в Русе? Къде трябваше да бъде в България копието на австрийския замък Шонбрун? Защо Годар дойде и направи първия полет с балон в страната в Пловдив, а не другаде? Кой бе собственикът на първия автомобил под хълмовете? Кога и как легендарният „Булгаралпин“ смая посетителите на френския град Кан? Как така пловдивчани направиха първата работническа стачка в целия Източен блок по време на тежкия сталинизъм? Коя е църквата изписана само с ликовете на възрожденци, вместо на светии? Какво направи цар Калоян при второто си влизане във Филипополис? Коя е първата българка, изкачила Еверест? Каква бе Марица, когато бе огромна и плавателна? Колко са били всъщност хълмовете на Пловдив? Как градът на хълмовете започна да прави първите пури в България?

Толкова много въпроси…! И една книга, която отговаря на всички тях. И на повече!
Чрез „ПЛОВДИВ НАЙ- НАЙ- НАЙ“ сега и най-хрисимият пловдивчанин вече има 354 причини да се гордее, че живее именно тук. В най-стария град на Европа. В най-духовния!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина