ГрадътКултураНовини

Младежи украсиха фасадата на СУ „Свети Седмочисленици“ в Пловдив със стенопис

Творбата е дело на млади творци от 3 държави

Ученици от специалността „Стенопис“ от Художествената гимназия в Пловдив участваха в международния проект CULPEER 4 CHANGE, финансиран по програма EuropeAID  DEAR . Гимназистите съвместно с художничките Сара Йейтс  от Англия и Фейт Атиено от Кения рисуваха в рамките на две седмици стенописна композиция с размер 8х8 метра на тема „Екология и защита на природата“ на фасадата на СУ „Свети Седмочисленици“ в район Тракия в Пловдив.

Официалното откриване се състоя снощи (29 октомври 2019 г.) в двора на училището, в присъствието на младите творци. Това са дипломантките Габриела Радулова и Виктория Прустова, Калина Колева и Нели Шикова от 11 клас и Ваня Пандърска от 9 клас под ръководството на преподавателя по „Стенопис“ Атанас Камешев от НХГ „Цанко Лавренов“, младата авторка Фейт Атиено от Кения и европейския творец Sarah Yates от Англия.

Талантите от гимназията рисуваха за първи път със специални спрейове върху стена и това има даде възможност да се запознаят с нови стенописни материали и техники. Паното акцентира вниманието на публиката към екологичните проблеми на съвремието и с естетичното си послание дава нов облик на сградата на СУ „Свети Седмочисленици“.

В двора на училището присъстваха директорът на СУ „Свети Седмочисленици“, директорът на  НХГ „Цанко Лавренов“, представителите на българските партньори по проекта – Фондация за развитие на културния и бизнес потенциал на гражданското общество и Община Пловдив – Зорница Станева и Вяра Топузова.

По време на откриването на стенописа, младежите от група Nafsi Africa от Найроби, Кения изиграха свое представление в двора на училището пред погледа на ученици, родители, гости и жители на район „Тракия“. В него по изключително атрактивен начин,  посредством артистичните си умения –  танци, акробатика, музика и, театър разказаха за своето ежедневие. По-рано през деня, групата Nafsi Africa проведе уъркшоп с участието на възпитаници на СУ „Свети Седмочисленици“.

Nafsi Africa Acrobats е група от съвременни и социално ангажирани творци, които въпреки липсата на образование и икономически ресурси успяват да се опълчат на всички трудности  и да постигнат положителна промяна в обществото. Те са вдъхновени, талантливи, имат силни позиции и нямат търпение да учат и израстват. Те вярват, че имат възможности за задействане на социални промени.

Nafsi Africa Acrobats искат да дадат на децата без достъп до образование удоволствие от живота и перспектива за бъдещето. Проектът предлага артистична обучителна програма в бедните квартали на Найроби. Обучителите предоставят ежеседмични тренировки и обучения по акробатика, рисуване, танци и йога по улиците и в училищата на района. Средата, в която живеят е застрашена от насилие, наркотици, проституция, оръжия, без дом, семейство и родителски контрол и т.н. Обучителите са ангажирани да върнат децата в училище и да подобрят начина им на живот. В Nafsi Africa участват и членуват деца на възраст от 6 до 18 години, след 18- та им година по тяхно желание те остават в организацията като преподаватели, ръководители и ментори.

По проекта, в периода в дните до 1 ноември 2019 г. Nafsi Africa ще се представят в местни училища, читалища и други публични места с постановка на тема въздействието на човека върху климата и уъркшопи, включващи акробатика, танци и перкусии.

Сред институциите поканили Nafsi Africa да изнесат своите представления и уъркшопи са: ЕГ Пловдив, ГХП „Св. Св. Кирил и Методий“; СУ „Черноризец Храбър“; ОУ „Петър Берон“; НХГ „Цанко Лавренов“ и други.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина