ГласовеГрадътКултураМненияНовини

Литературният конкурс „Написано за Пловдив“ събра неразказаните истории за Пловдив

Литературният конкурс, организиран от район „Централен“ – Община Пловдив, под егидата на кмета Георги Стаменов, събра десет участника на възраст от 13 до 33 години, които с думи и с картини описват любовта си към „Вечния град“.

В момента журито трескаво чете и оценява всички творби по зададените критерии. „Приятната ми изненада е правописът. Имат грешки, но на фона на общата ученическа статистика в това отношение, по тази точка специално, децата са се справили повече от прилично.  Бих поздравила всяко едно дете за смелостта и инициативността, която е проявило, като се включи в конкурса,“ казва Деница Торньова, репортер в БНТ – Пловдив и член на журито. Други оценители, които подкрепят първото издание на „Написано за Пловдив“ са писателят Димитър Райчев, журналистът от Под тепето Таня Грозданова – Кънева, Паулина Гегова, както и издателят Виктория Бисерова.

Кметът на „Централен“ Георги Стаменов благодари на всички участници: „Бяхме сигурни, че има млади хора с истории, които искат да споделят. Пловдив генерира емоции – „Написано за Пловдив“ е доказателство за това, че те са положителни.“

Конкурсът привлича и мъж от София, който макар и над обявената възрастова граница, е допуснат до участие. „Много харесвам Пловдив и често посещавам града,“ пише Борислав Димитров от столицата. Дана Цветкова участва с текст и с кратко видео. Целта на организаторите е да мотивират, да провокират критичен поглед. Сред най-атрактивните награди, които организатори и партньори са подготвили, са стаж в медия, както и възможност за ползване на пространство за труд и творчество в споделен офис в кв. Капана. „Написано за Пловдив“ привлича за партньори Капана, БНТ-Пловдив, Издателство Ентусиаст, Plovdiv Town и Забелязано в Пловдив. Победителите предстои да бъдат обявени.

Прилагаме откъс от творбата на Христина Колева, 8. Клас в ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, Пловдив, със заглавие

„Виждал ли си това място…?“

 

Здравей.

Ти. Да, точно ти.

Ходил ли си на онова място…

На онова красиво и оживено място…

С павираните улички…

Цветните стари къщички…

Ходил ли си там?

В онзи красив град. В Пловдив.

Чувал ли си историята му?

Слушал ли си легедите му?

Виждал ли си седемте тепета под ярко синьото небе…

Чувал ли си всичките му имена…

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина