ГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Кой пи кафе на толерантността в Пловдив (СНИМКИ)

6-годишнината от погрома на Джумая джамия събра представители на различните етноси на каймаклия кафе, розов шербет, баклава и симид

Соня Попова

Християни и евреи гостуваха на мюсюлманската общност в една от най-старите живи сгради в Древния и вечен град – Джумая джамия, по покана на Районното мюфтийство и Мюсюлманското настоятелство в Пловдив.

Традиционно на Кафето на толерантността са поканени предстaвители на всички народности и религии в града под тепетата, но не всички се отзовават. За 6-та поредна година Пловдивската митрополия не изпрати свой представител. Появиха се от ДПС, който не са идвали през последните няколко години. А в годината, когато бяхме Европейска столица на културата бившият кмет Иван Тотев се появи изненадващо за пръв път.

Новоизбраният кмет на Пловдив Здравко Димитров предпочете днес лично да зарязва лозя край Брестовица и изпрати заместника си с ресор култура Пламен Панов да го представлява.

Любезните домакини – Ахмед Пехливан, председател на джамийското настоятелство и член на съвета на фондация „Заедно“, и районният мюфтия Танер Вели поднесоха на представителите на различните етноси каймаклия кафе, розов шербет, баклава,  симид и други лакомства.

Кафе на толерантността пиха още председателят на Общинския съвет – Пловдив, областният управител Дани Каназирева, главният мюфтия на страната д-р Мустафа Хаджи, генералният консул на Република Турция в Пловдив г-н Хюсеин Ергани, председателят на ДПС – Пловдив Али Байрям, Светлозар Калев, председател на еврейската организация „Шалом“ в Пловдив, секретарят на НЧ „Кемал Ататюрк Пловдив Бедрие Търмазова, Давиде Кристияно – представител на италианската общност във фондацията, съпругата му Алина Каспарян, Донка Колева, председател на българо-турското бизнес сдружение БУЛТИШ и Олга Атанасова – представителя на руската общност.

Припомняме, че за първи път турската общност отправи покана за “Кафе на толерантността“ през 2015 г., по повод годишнината от вандалския акт над джамията в центъра на Пловдив.

Днес главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи отново напомни за вековната традиция за мирното съжителство между различни етноси в града ни. За значението на мирното съжителство говори и турският консул Ергани, а областният управител Дани Каназирева и зам.-кмета Пламен Панов отправиха приветствия.

„Днес за пореден път се убеждавам, че ако има еманация на слогана ЗАЕДНО, то това е тази инициатива, на която присъстваме. Всички, които сме на тази маса, нашите прадеди, култури и религии са част от ДНК-то на града и затова днес Пловдив е красив, толерантен и многообразен. Много съм щастлив, че само преди месец  в културния календар влязоха и мюсюлмански и арменски чествания. Но всъщност етносите винаги са участвали активно в културния календар на града и той е точно този компонент, който ще продължи да ни обединява и занапред“ подчерта Пламен Панов, който благодари за поканата и сподели, че е щастлив да присъства за първи път на „Кафе на толерантността“.

Пиенето на кафе е част от древните традиции на турската общност и се приема като знак за дългогодишно приятелство. В края на срещата, на изпроводяк, всички получиха и още един от символите – симид.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина