Вкусът на градаГрадътЗабавлениеНовини

Какво търсят туроператори и туристически агенции в Европейската столица на културата

Водещи експерти в бранша посетиха града, за да разберат какво могат да предложат на българските и чуждите туристи в през 2019-та

Акцентът е в занаятите и гастрономията

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции – АБТТА покани водещи експерти в бранша да посетят Европейската столица на културата и да разберат на място какво могат да предложат на българските и чуждите туристи в идните 12 месеца. Акцентът бе върху самобитния неповторим вкус на българското – бил той в историята, в архитектурата, в културата, занаятите или в гастрономията.

Улицата на занаятите в Стария град работи вече под пълна пара, очаквайки потока от туристи, които световните медии поканиха в една от топ дестинациите на годината. Ателиетата по дърворезба, за изработка на арт сувенири – писане на кратунки, на яйца, за рисуване на икони предлагат не само оригинални сувенири, но и опцията туристът сам да изработи своя оригинален подарък от древен Филипополис.

Въпреки че 500-те събития и фестивали са изтеглени за по-топлите месеци, то и сега разходката по калдъръмените улици, визитата на къщи като „Клианти”, „Балабановата” и „Недкович” , постоянните експозиции на Златю Бояджиев в дома на д-р Чомаков и на Димитър Киров в къща „Стамболян” са сред атракциите, които открай време придават самобитен колорит на втория по големина наш град и привличат родни и чуждестранни гости.

Но как можеш най-бързо да се докоснеш до колорита на един град и народ? Разбира се, когато се потопиш непосредствено в неговата култура, бит и начин на живот. Именно това е желанието на бизнеса в Пловдив, подкрепен и от АБТТА, от българските туроператори и туристически агенти – идващите в Европейската столица на културата Пловдив да могат да вкусят автентични български блюда и то от А до Я.

В 200-годишната къща на д-р Михаил Владо – паметник на културата, посрещат туриста с кафе на пясък и сладкиш Агнес, носещ името на любимата на френския крал Шарл VII, който бил поднасян тук навремето. Наред с богатата културна програма, която от май до октомври ще посреща гости (сценични представления, кинопрожекции и концерти), акцентът тази година е върху български традиции като нестинарство и фолклор и древна местна кухня.  В чайната на двора или в изискания салон с дърворезби, ажурни розети и дървени орнаменти на две столетия можете да дегустирате българско вино, чай и кафе на пясък, да вкусите дневния домашен сладкиш, приготвен по стародавна местна рецепта. Консултанти по приготвянето на ястия от древната тракийска кухня и от региона са специалисти от енотека „Бендида”, които поставят акцент върху авторската българска и регионална традиция в гастрономията.

Последната новост на Пловдив е ресторантът на стълбите на Каменица, който предлага автентична българска кухня, като продуктите в нея са български, отгледани от фермери в региона, месото е от родни породи животни, рецептите са отколешни и авторски, типични за региона на Родопите и Тракия. Инициатор на идеята за възраждане на местни кулинарно-гастрономически традиции  от регион Пловдив и за развитие на национална гастрономическа култура е ресторантьорът Милан Миланов и на организаторите на Фермерския пазар в града. Баница с локум и орехи, домашна бисквитена торта, цедено кисело мляко с домашно сладко от смокини, тиквен пай, печена тиква в карамелен сок – звучи ли ви познато? Все едно похапвате вкусни десерти, които баба ви е готвила. Комат домашен хляб, циганска баница,пълнозърнест хляб с квас се поднася към познати и любими ястия като Славянски зеленчуков гювеч, Сирене по шопски с пушен червен пипер или Капама. Това е кратка извадка от менюто в новия  ресторант под Сахат тепе – „Централ“, чието лого е  fine bulgarian food. Продуктите идват от фермата на масата – локални, био и винаги пресни зеленчуци, месо от животни от български породи и храна от нашето детство. Салатата не е „гръцка“ и „руска“, а от прочутия розов домат, куртовска капия, печени на жар пиперки с козе сирене, с родопски катък или пък дъхав качамак с манатарки. Супата е от телешки опашки или от домашна кокошка, а пържолата от пиле, хранено с царевица. Котлетът е от воден бивол с родопски мачкани картофи, кабапчетата са бачковски с лютеница, а крехкото говеждо е от породата Абърдийн Ангус, отгледана на тучните български пасища. Сред  блюдата са балканска пъстърва, сготвена по стара лопушанска рецепта в лозов лист и „Брадвата на хан Кубрат – томахоук стек, отлежал 45 дни от говеждо „Блек Ангъс”.

„В самото сърце на Пловдив откриваме прекрасна комбинация от комфортна обстановка, изискана българска кухня и специално подбрани вина от бутикови български изби. Прекрасно ще е, ако повече заведения в европейската столица на културата последват идеята и се обърнат към българския вкус и традиции, за да могат гостите на града да се докоснат до автентичната българска кухня, която за всички нас съдържа скъп спомен от нашето детство”, заявяват от АБТТА .

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина