ГрадътКултураНовини

Инициатива за споделяне на дрехи в СКЛАД

Една риза, много потребители; една дреха, много преживявания- как ви звучи?

Пространството на СКЛАД в Тютюневия град ще е домакин на необичайна инициатива за споделяне. Shirting е платформа за устойчиво облекло, създадена през 2014 г. от словенски дизайнери, за да насочва вниманието към социалните, етични и екологични проблеми, свързани с производството и свръхпотреблението на дрехи. Предлагайки една дизайнерска риза, авторите я предоставят за ползване от един човек на друг. Условието е желаещите да носят дрехата, като заявят на място за колко време ще я носят и после отново да я върнат от мястото на получаване, където ще могат да си вземат нова. След химическо почистване дрехите се предоставят на следващия желаещ да стане временен съсобственик на дизайнерско облекло.

До момента платформата shirting има 10 издания по света с над 500 ползватели и все повече се разраства. Над 40 дизайнери са създали 63 уникални ризи, споделяни между потребителите

Платформата ще бъде представена за пръв път в България в петък 20-ти септември от 17.00 часа в СКЛАД, като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата. В изданието ще се включат българските дизайнери Радостина Клинкова, Теодора Шуманова, Милена Начева, Захарина Габровска и Offlimits Studio (Мая Каранешева и Ива Григорова), които са създали пет неповторими ризи със съвременен прочит на богатата българска култура, традиции и история. Куратор на облеклата е Нели Митева от платформа ИВАН АСЕН 22.

В пространството ще се видят още и модели на словенските фешън дизайнери включили се в минали издания на shirting колекции-  Almira Sadar, Urška и  Tomaž Draž, Nataša Peršuh, Nataša Hrupič, Petja Zorec, Ana Jelinič, Elena Fajt, Lucija Jankovec, Dejan Krajnik and Neja Kaligaro). Техните ризи представят словенската съвременна мода, култура, изкуство и наследство.

Платформата ще гостува на Пловдив до 20 декември. Дните, в които ще могат да се заемат дрехи от СКЛАД са обявени в събитието в социалните мрежи и на сайта на фондацията.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина