ГрадътЖивотЗабавлениеКултура

Изложба показва изгубения остров на Пловдив

Изложба „Терминал“, представяща остров Адата през въздействието му върху няколко човешки лица, ще бъде открита на 19 октомври (събота) от 18 часа в СКЛАД, ул. „Екзарх Йосиф“ 16. Фотографиите, които ще бъдат представени, показват преобърнатото съотношение природа – култура. Изложбата е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и може да бъде разгледана от 20 октомври до 3 ноември, от 11:00 ч. до 19:00 ч.

Природата е станала петънце на картата и изгубеният остров на Пловдив Адата почти не се вижда на снимките – така, както не се забелязва в града. Мястото, където някога са се събирали семейства за неделен пикник, сега е запуснато, обградено от града, пресечено от автомобилния мост, загубило е цветущия оптимизъм на думата „остров” като синоним на оазис, на спасителна твърдина.  В друго настояще Адата би била остров, където природата започва да пренаписва историята за Робинзон, започва отначало.

Ние не можем да знаем какъв е остров Адата сам по себе си; разполагаме само със сянката, която хвърля върху нас. Според някои психоаналитични школи „сянка” се нарича онази страна от собственото ни съзнание, която вечно остава невидима, но и вечна във властта си над нас. Сляпото петно, болното място. Как ни се отразява един свят, в който природата е немощен. Очакваме ли възмездие – или някак си се надяваме то да ни сполети?

За автора:

Яна Лозева (р.1989) е фотограф, работещ на свободна практика. Интересите й са основно в портрета и личната документалистика. Основните й проекти с изложби са „Пряка светлина“, „Адата I“, „Ела при мен“ (в рамките на фестивал ФотоФабрика). Издател на списание СВЕМА.
http://yanalozeva.com/ 

 За повече информация: https://www.facebook.com/events/2734847493194783/

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина