ГрадътИзпод тепетоКултураМненияНовини

Изложба-живопис на 4-ма известни творци представят в реиновирания хотел SPS

Изложба „Предизвикано вдъхновение“ на 4-ма майстори на живописта ще бъде открита на 28 март, четвъртък, от 18 часа във фоайето на хотел SPS. Само за няколко месеца новите собственици на SPS възродиха един от символите на Пловдив. Освен като бизнес хотел и притегателно място за гостите на града под тепетата, те искат да го превърнат и в център за изкуство и култура. В рамките на първата експозиция в новата галерия SPS ще бъдат представени завладяващите творби на 4-ма майстори на четката – Александър Димитров, Атанас Маринчешки, Васил Генчев и Евгений Петров.

Женското присъствие – жената майка, пътеводител и история, жената-непресъхващ източник на вдъхновение, жената Вечност, преобладава в картините на Александър Димитров – ученик на Светлин Русев. Той не крие, че е повлиян от своя учител, но подчертава, че формирането на цялостната му творческа личност минава през историите и срещите с множеството хора от родния му Пловдив.

Човек не може да остане равнодушен пред платната с изключителни пейзажи и обезлюдени къщи в запустелите български села на самобитния талант Атанас Маринчешки. Чрез изящните си творби авторът ни показва какви трябва да бъдат човешките отношения – чисти, неподправени, истински.

В галерия SPS ще видим и изпълнените с изящество натюрморти на Васил Генчев, един неподражаем представител на съвременната класическа живопис. Колоритният художник рисува и прекрасни женски тела – в неговите творби обаче те излъчват финес и красота.

Евгений Петров се изявява на границата между абстракцията и предметността. Сюжетите и темите му варират от морски пейзажи, стилизирани натюрморти с препратки към историческото минало до антични мотиви. А в портретите на момичетата Евгений Петров показва неподправената красота на българката. Дълги години авторът е живял и творил в САЩ, но в един момент носталгията взема връх и той се завръща в родината.

Изложбата „Предизвикано вдъхновение“ ще може да бъде разгледана до края на април.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина