ГрадътЗабравеният градНовини

Елена Кесякова и Мимо Райчев представят новия си албум „Филипополис“

Археологът Елена Кесякова и Димитър /Мимо/ Райчев, дългогодишен изследовател и документалист, ще представят на 18 септември 2019 г., сряда, от 19 ч. в Alchemist Residence в Белащица новия си албум – „Филипополис“.

Книгата на творческия тандем е изключително интересна. В нея визуално хармонират 3D възстановки от градската среда на Филипопол, снимки на културно-исторически паметници, скици и чертежи, множество артефакти. Всичко това е подкрепено с текст, чийто прочит е интересен за широката аудитория, изкушена от историята. Албумът е своеобразен ориентир в една далечна епоха, която показва, че безмълвните сега руини, някога са били обитавани и процъфтяващи места, събирали в себе си красотата и величието на един вечен град.

Мимо Райчев е автор и съавтор и на редица други албуми и книги за Пловдив. Преди 3 години беше отличен с почетното звание „Следовник на народните будители“ за книгите си „Пловдив завинаги“, „Пловдивски алманах“ и „Пловдивски справочник”. Той заяви, че за него е огромна чест да работи с Елена Кесякова, която има повече от 40-годишен опит в Археологическия музей под тепетата. Тя ръководи археологическите разкопки на много жилищни и обществени сгради като – Античната синагога, Епископската базилика, Резиденцията, Форума на Филипопол, Източната порта, сграда „Нарцис”. Изнася лекции по археология в Пловдивския университет.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина