ГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Да трансформираш града

Водещи експерти съветват как местните жители могат да променят градската среда на конференция в Пловдив

Как местната общност да участва активно в промяната на градската среда? Как гражданите сами да трансформират публичните пространства? На тези въпроси ще търси отговори голяма конференция по темата в Пловдив. Тя се организира в момент, в който  сме свидели на куп грешни практики, които водят до влошено качество на реализираните проекти и отдалечаване от общата цел – качествена промяна на градската среда. Как това може да се промени, ще разберем на 1-ви декември, в Тютюневия град, когято ще се проведе конференцията  „Placemaking Connected“. Събитието е организирано от сдружение “BG Бъди активен” и ще бъде с голямо международно участие, като ще събере експерти от областа на ‘placemaking-a’/мястосъздаването, за да постави начало на създаването на регионална плейсмейкинг мрежа в България.

Теми на срещата са промяната на градската среда чрез метода ‘placemaking‘, ролята на местните граждани и как чрез подход отдолу-нагоре, те могат да бъдат овластени да идентифицират проблемите в средата около тях, да предлагат решения за тях и да работят за реалната промяна на пространствата. „Placemaking connected“ ще представи добри практики, препоръки и план за действие за развитие на средата в квартала в сътрудничество с жителите, бизнеса и местната власт.

Събитието ще бъде част от програмата на европейската ‘placemaking’ мрежа, развиваща обща платформа за професионалисти от целия контитент. Освен това, то ще цели и да отвори дискусията за координирано ‘placemaking’ движение на Балканите за създаване на устойчива и качествена градска среда.

Работата със местни общности е много важна за повишаване на качеството на жилищна среда. Има много причини, поради които трябва да се приеме подход от долу нагоре при изграждането на качествена градска среда.  Гражданското участие е незаменим ресурс, който осигурява устойчивост в подобряването на градската среда, възможност за повишаване на инвестициите, както и изграждане и поддържане на партньорски взаимоотношения между Общината, НПО сектора и гражданите.

 Кои са лекторите?

Форумът ще даде подиум на повече 10 лектори, които ще разкажат за своя опит във въвличането на местните жители в трансформирането и поддръжката на градската среда. Конференцията ще предложи серия от теми, специфични сесии, дискусии и работилници, които са базирани на практически опит и успешни проекти в контекста на европейския ‘placemaking’.  Част от говорителите, които ще можете да чуете са:

  • Йерун Лавен & Рене Хойманс (Stipo NL, Ротердам);
  • Ариадна Мигел Аменгуал (община на Барселона);
  • Вивиан Доумпа (Stipo Солун);
  • Рамон Марадес (Марина на Валенсия);
  • Владимир Ус (Асоциация Оберлихт, Кишинев);
  • Фредрик Линдстол (Glådstad, Стокхолм).

Общото между всичките участници във форума е, че не само вярват, но и са доказали, че гражданското участие е незаменим ресурс, който може да допринесе за високото качество на градската среда.

Участниците в събитието ще имат възможност да се запознаят с иновативни идеи за трансформиране на градски пространства и възможности за приложение на алтернативния подход ‘placemaking‘. Чрез него вече 2 години сдружение “БГ Бъди Aктивен“, заедно с урбанистите от сдружение “|Не|Формално”, облагородяват публичната среда в редица български градове чрез проекта “_Място“.

 

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина