ГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Година на иновации за пловдивския туризъм

Тенденцията за увеличаването на посетителите в града се очертава като устойчива в последните години

Павел Начев

2019-та си отиде, а с нея свърши и периодът, в който Пловдив беше Европейска столица на културата. С ключовата за града година обаче не се слага край на развитието на туризма под тепетата. Тенденцията за увеличаването на посетителите на хилядолетния град, както и на разширяването на многообразието на туристическите продукти, които той предлага, се очертава като устойчива в последните години. През 2020-та ни очакват много заявки за надграждане на позициите на Пловдив в туризма и от страна на Община Пловдив, но и на активния частен сектор.

Общината

До началото на пролетта се очаква откриването на перлата в короната на Филипополис – Голямата базилика. Кандидатурата й в ЮНЕСКО е съвсем възможно да бъде успешна, но и без тази титла, тя ще бъде изключително ценна за туристическия облик на града. На последната сесия за 2019-та беше гласувано Небет тепе да остане в общинско владение. Това беше и нужната стъпка, която ще позволи на общината още тази година да кандидатства за специалната европрограма за недвижимо културно наследство, с която да финансира пълната реставрация на най-древния пловдивски хълм, както и на Източната порта в подножието му, което, заедно с продължаващите консервационни процеси на Площад “Централен”, ще обогати значително броя на добре експонираните антични паметници, които ще привличат посетители.

Частният сектор

Промените и надграждането, което бизнесът в Пловдив върши за туризма, е трудно да се опишат в един кратък материал. Някои от важните тенденции са: все по обогатяващата се екосистема в Капана, работилниците по Улицата на Занаятите и устойчивите семейни бизнеси в Стария град, новите хотели, хостели и стаи за настаняване, които увеличават с бързи темпове легловата база, регионалните винени турове, които акцентират на винарските изби около Пловдив, включването на Пловдив във все повече транс-Балкански маршрути на големите туроператори, продължаващото добавяне на нови нишови турове, като Графити тура на Сдружение 365, което стои зад Free Plovdiv Tour, както и Food Walk на момчетата от Plovdiv Walks, устойчивостта на фестивалния туризъм, най-вече с големите хитове от изминалите години, които ще са фактор и през 2020, като Opera Open, Hills of Rock и винените фестивали на Съвета по Туризъм. Пловдивският туризъм, в лицето на Plovdiv City Card, получи и национално признание. Платформата им получи наградата на Министерството на Туризма за Иновация на 2019-та. От екипа на City Card дават заявка, че не само че иновативната услуга ще продължава да се развива и да обогатява туристическото изживяване в града, но и че през 2020 ще стартират още два туристически продукта в Пловдив, които ще достигат до още повече чуждестранни посетители и ще свържат местните бизнеси в нови интерактивни туристически маршрути.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина