ГрадътЗабравеният градНовини

В ПУ представят фотоизложба „Столипиново – всеки има история“

Катедра „Етнология“ на Философско-историческия факултет (ФИФ) на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ представя на 22 април, понеделник, от 16:00 ч. изложба на фотографа Айдън Четинбостаноглу от Измир. Тя ще бъде разположена на 4-тия етаж в сградата на факултета на ул. „Костаки Пеев“ № 21.

Фотоекспозицията показва част от нематериалното културно наследство на някои ромски групи в Пловдив. Изложбата е под наслов „Столипиново – всеки има история“ (‘Stolipinovo – everyone has a story’) и ще бъде открита от автора си Айдън Четинбостаноглу и от проф. днк Мария Шнитер от ФИФ .

Организирането на изложбата е в рамките на проект по Национална научна програма „Културно-историческо наследство, национална памет и обществено развитие“, финансирана от МОН.

„Работата ми обикновено е дългосрочен проект, който се състои от културни и човешки права. Изследването на ромската култура е едно от тях. Проучването, което започнах през 1999 г., продължава в различни балкански страни,“ споделя самият Айдън Четинбостаноглу.

Той е роден през 1954 г. в Измир, Турция. През 70-те години на миналия век с фотоапарат, взет назаем, прави първата си снимка. След като показва свои фотографии на учителя си по рисуване, преподавателят му предлага да подготви изложба. Така през 1973 г., с негова помощ, открива и първата си фотоизложба.

Четинбостаноглу завършва Факултета по политически науки към Университета в Анкара през 1978 г. От 1970 г. насам снима културните, историческите и природните богатства на Турция и света. Споделя фотографските си умения в 37 лични и 28 смесени изложби в страната и извън нея. Негови фотографии са публикувани в множество печатни издания, подготвени са и няколко документални филма за неговата кариера.

От 1975 г. печели награди в и извън Турция. Сред международните му призове от последните години е голямата награда на конкурса за фотография ‘Learning for life, Working to grow’, организиран от Музея на фотографията в Солун през февруари 2014 г. Получава 5 награди в различни категории във фотоконкурсите „Човешки фото награди“, организирани от ЮНЕСКО в Китай през 2013 и 2015 г.

През 2013, 2014 и 2016 г. в книгата ‘The Other Hundred’, изготвена в световен мащаб от ‘Global Institute For Tomorrow’ в Хонконг, Китай, три социо-културни изследвания на Айдън Четинбостаноглу са включени в първите 100.

Печатният фотоалбум Айдън Четинбостаноглу ‘An Endless Journey, 1972 – 2016’ е представен за продажба в различни страни по света.

През 2015 г. той е удостоен с наградата Allard, присъдена от University of British Columbia в Канада за фотографи на човешките права.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина