ГрадътКултураНовини

Водещи европейски танцови организации гостуват в Пловдив от 20 до 21 май

Събитието се организира от Фондация “ Черната Кутия“, поканени са немската компания за съвременен танц базирана в Берлин cie. toula limnaios и италианска Koreja Centro di Produzione Teatrale

За втора поредна година, водещи европейски танцови организации пристигат в Пловдив като част от програмата на Пловдив 2019, за да осъществяват диалог и обмяна на опит между артистичната общност на Пловдив и европейски партньори – културни оператори от бивши и настоящи Европейски столици на културата.

През 2019-та „Международен обмен на организации и фестивали в областта на сценичните изкуства”, която се организира от Фондация “ Черната Кутия“ е поканила немската компания за съвременен танц базирана в Берлин cie. toula limnaios и италианска Koreja Centro di Produzione Teatrale. Двете танцови организации ще представят своята работа на 20 и 21 май от 11.00 часа в конферентната зала на Община Пловдив, както и ще проведат на 20 и 21 май срещи с директора на Драматичен театър Пловдив Кръстю Кръстев, а от 14.00 часа уъркшопи с ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства.

Двугодишният проект стратира през 2018г. с гостуването на KLAP Maison pour la danse – Марсилия (ЕСК/2013), като целта му е да предаде знание за това как се oрганизира мултикултурно събитие в град – домакин със статута на Европейска столица на културата, стъпките по неговото изграждане, както и работа с местните общности, обвързване на културното наследство със съвременността и крайното въздействие върху различните културни, социални и етнически групи.

cie. toula limnaios е водеща немска компания за съвременен танц базирана в Берлин (ЕСК/1988). Създадена през 1996 от Тoula limnaios и Ralf r. Ollertz , компанията e носител на наградите “meeting neuer tanz prize” и “george tabori prize”.
Компанията е подкрепяна от департамента по културни връзки на град Берлин за водещ ансамбъл в областта на независимия театър и танц.

Втората гостуваща организация – Koreja Centro di Produzione Teatrale ще представят своята богата театрална програма и дейност в Италия, Лече (кандидат за ЕСК 2019), и ще обсъдят обвързването на културното наследство със съвременността и крайното въздействие върху публиките и различните културни групи и топоси.

В презентацията си те ще акцентират върху проектите, които осъществяват с местните общности на различни градове, насочени към създаване на възможности за среща на жителите, преоткриване и интерпретиране на колективни спомени за места и общности, истории на хора и културни традиции.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина