ГрадътКултураНовини

„Аида“ от Джузепе Верди на „Метрополитън” със специална прожекция в Пловдив

Зрителите ще имат шанса да гледат Анна Нетребко и Анита Рачвелишвили в Синема сити – Мол Пловдив

Шанс да се насладят на зрелищната постановка на най-престижната оперна сцена в света „Метрополитън“ в Ню Йорк върху „АИДА“ от Джузепе Верди ще имат и пловдивските зрители. Юбилейното издание на международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ включва в своята програма повторение на запис от сателитното излъчване на постановката, показано в повече от 70 страни по света. Единствената прожекция в Пловдив ще бъде на 16 октомври от 19:00 ч. в Синема сити – Мол Пловдив. Билетите са в продажба на касите на киното, както и онлайн: https://www.cinemacity.bg/films/met-opera-presents-aida

A scene from Verdi’s „Aida.“
Photo: Marty Sohl/Metropolitan Opera
Taken during the dress rehearsal on September 24, 2009 at the Metropolitan Opera House in New York City.

С повторението на „АИДА“ приключва и последното засега издание на проекта „Метрополитън опера на живо от Ню Йорк“, който фондациите „Америка за България“ и „Виа Фест“ реализираха в продължение на 5 сезона. Фондация „Америка за България“ има нови програмни приоритети и няма възможност да подкрепи сезон 2019/20. От фондация „Виа Фест“ се надяваме да успеем да привлечем за сезон 2020/21 нови партньори и да продължим да срещаме българската публика с най-големите постижения на световното оперно изкуство.

ЗА „АИДА“:

Либрето: Антонио Гисланцони
Диригент: Никола Луизоти
Режисьор: Соня Фризел
Сценография: Джани Куаранта
Костюми: Дада Салигери
Осветление: Гил Уекслър
В ролите: Анна Нетребко (Аида), Анита Рачвелишвили (Амнерис), Александър Антоненко (Радамес)

Голямата звезда на оперната сцена Анна Нетребко отново ще изгрее на сцената на Метрополитън опера, но за първи път в ролята на Аида, в която дебютира триумфално на Залцбургския фестивал през 2017 г. Този път нейна съперница ще бъде страстната грузинка Анита Рачвелишвили като Амнерис, а двете ще се борят за сърцето на великия воин Радамес – в ролята ще се представи латвиецът Александър Антоненко, когото гледахме на живо от Мет като Отело през 2015 г.

„Аида“ е сред най-грандиозните произведения в оперния репертоар. Джузепе Верди композира великолепни хорови, ансамблови и балетни сцени, поставени в сърцето на Древния Египет от времето на фараоните, а автор на либретото е Антонио Гисланцони, който не уточнява историческия период, а по-скоро кара публиката да гледа на „Аида“ като на част от египетската митология.
Метрополитън опера възстановява постановката на Соня Фризел от 1988 г., която сравняват по пищност с тези на Франко Дзефирели. Режисьорката е уверена, че е възможно класическата визия, вярна на авторовата идея, да въздейства и на модерната публика в наши дни. Затова се доверява на майстора на декорите Джани Куаранта с неговото мащабно мислене. Използва огромен хор и много статисти за масовите сцени, на фона на които се разиграва вечната история на тримата герои, разкъсвани между любовта и дълга.

Нетребко завладява ролята още с първия опит. (Джеймс Имам, Bachtrack)

Със субтитри на български и английски език.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Що за глупости – тези филмирани постановки НА КИЛОГРАМ БЕЗПЛАТНО се намират по интернета (съответно като филми на ДВД – носител из селските библиотеки в белите държави!) и няма нужда от такава далавера: „Синема сити – Мол Пловдив. Билетите са в продажба на касите на киното, както и онлайн“.
    Що за „оперета“; що за „балабан“; що за „прожекция ?!?; ЩО ЗА ЖУРНАЛИСТИКА?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина