ГрадътКултураНовини

Фотоателие среща пловдивчани с българите променили историята

Всеки участник си тръгва със снимка от палубата на „Дръзки“ или редом до Джон Атанасов

Капитани, мореплаватели, опълченци и генерали, променили хода на историята ни, ще бъдат представени по един различен начин във фотоколажно ателие “Сподели историята“. Събитието е с вход свободен и ще се проведе на 16 април от 16.00 до 19.00 часа в СКЛАД в рамките на програмата на Европейска столица на културата.  За 5 минути, на място всеки желаещ ще бъде сниман в специална дигитална среда и колажиран до хората, с които всички ние се гордеем. Създадената снимка-фотоколаж, ще бъде принтирана на момента, за да бъде отнесена за спомен.

Ателието е подходящо за ученици, също семейства с деца и дава възможност те да се запознаят с историите на великите българи, повлияли на цивилизацията ни като Джон Атанасов – бащата на световната компютърна революция, Стамен Григоров – откривателят на Lacto bacterium bulgaricum, Виден Табаков – почетен професор на НАСА,  пилотът Асен Йорданов и много други.

Присъстващите ще разберат повече и за българските открития като „въздушната възглавница”, безжичния телефонен апарат със секретар, първия български моторен самолет, миночистачен уред за взривяване на химически мини, апаратура за откриване и записване на сеизмични и звукови вълни. Ще се видят и историите в снимки на първото противозачатъчно хапче, първия безжичен сърдечен монитор в света и първия цифров часовник.  За привържениците на военно-морската история ще има виртуално качване на палубата на миненосеца  „Дръзки“, който е нанесъл решаващия удар срещу турския крайцер „Хамидие“ през Балканската война, преживяване на буря в Норвежко море на палубата на „Миджур“ и управление на кораб до капитан Филев, и Цар Борис III с лодката му.

Водещи на ателието е екип на организаторите от Център Алос: д-р Любен Кулелиев (арт-педагог и фотограф), Боян Бахрин (фотограф) и Росица Маринова (модератор). За уникалните фотоколажи ще бъдат използвани фотографии от фондoвете на Национален Политехнически Музей – София, Военноморски музей – Варна, Регионален исторически музей – Кюстендил и Регионален етнографски музей – Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина