ГрадътКултураНовини

Филм за Владимир Сис на „Златен ритон” тази вечер

Поредният ден от програмата на „Златен ритон” предлага отново голям избор за ценителите на документалното и анимационно кино. В 17 часа е прожекцията „Икар от Кочериново“- разказва за чудака Николай Поповски от Кочериново, конструирал първия български хеликоптер на двора. Любопитен поглед към българския манталитет. Филмът е режисьорски дебют на журналиста и сценарист Емил Спахийски.

След него фестивалът продължава с „Гражданинът Сис“ на Господин Неделчев-Дидо по сценарий на Влади Киров. Това е първият документален филм за невероятната съдба на чешкия фотограф и полиглот Владимир Сис (1889 – 1958), в която са намесени приятелството с България и тоталитарните репресии. „Гражданинът Сис“ е едър просветителски жест.

В 19.30 часа можете да гледате „Реквием“ на Георги Тошев, който обема живота и творчеството на Емил Чакъров (1948 – 1991) през архивни кадри, спомени, музика… Това е вторият опит за документален портрет на изключителния диригент и музикант след „Като дъх музика“ (1998) на Светла Фингова.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина