ГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Уникален проект събира почерците на гражданите в Европейска столица на културата

Почеркът на Пловдив ще създаде първата градска азбука

По повод Деня на славянската писменост фондация “Пловдив 2019” организира кампания, посветена на кирилицата и нейното специално място в световната култура и в програмата на Европейска столица на културата. Мотото на кампанията е “Обичам Пловдив, пиша на ръка”. Идеята на организаторите е да насърчат писането на ръка, дори и във времената на почти пълна дигитализация.

От 24-и до 26-и май всеки гражданин на Пловдив, гост или почитател на града ще може да дари своя почерк и така да вземе участие в създаването на първия пловдивски шрифт. За целта на обособени в града места ще има пунктове. Там желаещите ще трябва да изпишат дадено изречение, което събира всички букви от азбуката. Още информация и напътствия ще могат да бъдат получени от доброволците на проекта. Пунктовете ще се намират на площада пред Общината, на площад “Марукян” в Капана, до виенския павилион в Цар Симеоновата градина, на централната алея в парк Лаута, до детската железница на Младежкия хълм и до трибуните на Гребната база и ще приемат ръкописи от 10.30 до 12.30 часа и от 15.00 до 19.00 часа всеки ден от 24-и (петък) до 26-и (неделя). Всички желаещи могат да дадат своя принос и чрез социалните канали, като качат там ръкописа си с хаштаг #пишанаръка.

“Почеркът на Пловдив” е проект, който цели да събере и анализира специфичния ръкописен почерк на града, и да го претвори в уникален по рода си шрифт, който да остане като част от наследството на Европейската столица на културата 2019 и след годината на титлата.

Проектът ще бъде обявен официално във вечерта на наградите “Пловдив”, където ще бъдат поканени да се включат и видните общественици под тепетата, пазещи културния облик на града. Събраните почерци ще бъдат анализирани от екип, обединяващ пловдивчани от две графични студия – PUNKT и Typedepot. Те ще ги анализират и обработят, за да сътворят първата по рода си градска азбука на кирилица. Шрифтът ще бъде дарен за свободно ползване и сваляне в електронен формат на 1 ноември – Деня на народните будители. Развитието на цялостният проект ще може свободно да се следи от всички желаещи на @plovdiv.typeface в Инстаграм.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина