ГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Триметрова композиция от отпадъци ни провокира да намалим боклуците

Триметрова арт инсталация от пластмасови и метални отпадъци ще бъде издигната на инфо-пункта на Аз, Ти, Пловдив! на пл Ст. Стамболов на 14-тото издание на инициативата НОЩ/Пловдив, която ще се проведе от 13 до 15 септември. Автори на творбата са пловдивските визуални творци Flash (Мария Трифонова) и Мира Мохсен. Те искат да провокират нови разговори по темата за намаляване на отпадъците, за тяхното рециклиране и за нуждата да подобрим средата, в която живеем. Тези три теми са водещи в дейността на платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, с чието партньорство ще бъде създадена композицията.

„Ние се чувстваме отговорни граждани и правим това, което можем като артисти – рециклираме чрез изкуство. Това, което е боклук за някой, за други може да е съкровище“, казват Flash и Mira Rama. „Апелът ни към съгражданите ни е всеки да се замисли, какво би могъл да направи за намаляването на боклука и да се задейства“, допълват те.

Проектът е наречен „7 грама“, тъй като според някои изследвания човек поглъща такова количество пластмаса всяка година вследствие на замърсяването и на употребата на множество опаковки за еднократна употреба.

Съпричастността на художничките към темата за чистотата на града не е нова. По-рано през годината Flash изрисува контейнери за боклук в квартал „Смирненски“ в Пловдив по покана на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“.

Тазгодишното издание на инициативата НОЩ/Пловдив ще се проведе с идеята за Чисто събитие, като си партнира с платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ в няколко аспекта. Активистите за чиста градска среда ще организират разполагането на кошове за разделно събиране на отпадъци по Главната улица в Пловдив и  на някои от най-големите инициативи. На площад „Стефан Стамболов“ ще бъде разположен основният кът на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“, където доброволци на инициативата ще разясняват нуждата от намаляване на отпадъците и тяхното рециклиране. На място ще бъдат организирани и забавни образователни игри за малки и големи.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Преподавателите в НХА масово се оплакват от бездарието,игноранцията и липсата на знания у младите студенти от 10 години насам. Вижте например тук : металите не са отпадък.Те се претапят хиляди пъти и нищо им няма.Пластмасите също не са отпадък.Вече има технология ,която от пластмасите добива бензин ,газ и технически сажди които също се използват. Тази инсталация е лъжа на некадърни и недоучени псевдохудожници.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина