ГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Рисунки върху контейнери за отпадъци приканват да пазим чисто

Забавни графични послания за чистота ще напомнят на жителите на Кючук Париж от днес да се замислят къде и как изхвърлят отпадъците си. Акцията е дело на творческия тандем Goldhorn (Златорог), известен с графити рисунките си в Капана, и на платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“.

Поредната инициатива на активистите за чистота в Пловдив беше проведена пред любопитните погледи на  трийсетина деца на възраст между 8 и 12 години от занималня „Киколина“. Част от тях се включиха в изрисуването на контейнерите. За малките художници беше интересно да научат защо е важно да пазим чисто, как да събираме разделно отпадъците си и къде да ги изхвърляме. През м. юли предстои изрисуването с послания за чистота на още контейнери в града.

„АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е платформа, която обединява усилията на активисти, доброволци, граждани, артисти и представители на различни организации, с цел да бъде променено отношението на хората в Пловдив към отпадъците. За да живеем в по-чист град #БезОтпадъци и за да привлече вниманието на пловдивчани към темата за чистотата в града, през последните два месеца платформата подпомогна разделното събиране на опаковките от храна и напитки на шест мащабни събития в града, създаде насоки как да се организира чисто събитие и проведе няколко публични акции, сред които и представянето на т. нар. Траш патрул.

Повече за “АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!”:

„АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е инициатива на пловдивското сдружение БГ Бъди активен и работи в четири направления. Под мотото #ПразнувамеЧисто доброволци на платформата провеждат обучения за организатори на събития и ги насърчават да събират разделно отпадъците по време на големи мероприятия. Във втората линия на платформата #Рециклираме2019 се създават образователни ресурси и практически съвети, с които гражданите да бъдат мотивирани да намалят и да събират разделно отпадъците си. Като трета насока в „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ се организира почистване на различни зони и публични инициативи за насърчаване на чистотата в града под наслов #ПочиствамеЗаедно. Под мотото #ПроменямеЗаедно в края на годината с гражданско участие ще бъдат обновени 2 зони в града. Целта е те да се превърнат в модерни места за срещи или спорт за местната общност. В допълнение, срещу събраните и предадени за оползотворяване опаковки от всички инициативи и събития през годината, на няколко места в Пловдив ще бъдат създадени модерни кътове за сядане.

Платформата АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е подкрепена от Фондация Кока-Кола като част от визията й за Свят без отпадъци. Партньори в дейностите са Община Пловдив, Общинска фондация „Пловдив 2019“ и ЕКОПАК.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина