Вкусът на градаГрадътЗабавлениеНовини

Различни етноси откриват заедно на Джумаята „Етно кухня на колела“

Всички излизат с общо послание за мирно съжителство, взаимно уважение  и толерантност довечера

Представители на турската, руската, еврейската, арменската, италианската, френската общност, както и каракачани, чехи и словаци ще открият заедно днес Третото издание на панаира на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ 2019. Проектът на Фондация „Заедно“ е част от Културния календар на Пловдив и се реализира с финансовата подкрепа на Дирекция „Култура и културно наследство“.

Първата вечер на панаира, която ще се проведе под мотото „Заедно на трапезата“, ще бъде и със специалното участие на представители на всички вероизповедания от различни етноси, които живеят в града и региона. Тази година, в която Пловдив е Европейска столица на културата, между всички народи и религии. Участниците ще посрещат своите гости на откритите площи до Джумая джамия, ще разкажат за най-интересните традиции и обичаи на своя народ в културата на хранене и ще почерпят присъстващите с някои от най-характерните за трапезата им ястия. Малко след 18 ч. тази вечер посетителите ще могат да опитат каракачанска баница с щир, арменска семейна баница с кайма, татарски беляши, чешки меденки по рецепта от 15 век и много други специалитети, между които и френското национално ястие „тарт фламбе“, както и знаменитата италианска закуска „оливе асколане“.

Работилница за месене на хляб, в която ще може да се включи всеки пловдивчанин и гост на града, ще бъде открита до мобилната кухня в рамките на етно панаира. Съпътстващото събитие ще е в следобедните часове (от 16 до 18 ч.) и се организира от “Сдружение традиции за бъдеще“. Дамите Катерина Бояджиева и Даниела Танева ще помагат на всеки посетител да си избере какъв хляб иска да замеси и да си вземе за вкъщи – квасен хляб, хала (еврейски сладък хляб), арменски лаваш, италианска фокача или българска содена питка.

Студентите от етно формация „Жарава“ ще открият официално третото издание на панаира в 18 ч. с изпълнение на живо на популярната народна песен „Вечерай, Радо“, записана под аранжимент на ръководителя на групата пловдивският музикант, преподавател и композитор Владимир Величков. Младите музиканти, чиято популярност вече надскочи границите на България, са подготвили и една много интересна изненада за първите посетители и участници във фестивала.

Специално за събитието тази вечер пристигат 40 певци и музиканти от голямата етно формация Истанбул. Концертът, който ще постави началото на първата тематична вечер на турските обичаи и традиции, ще бъде посветен на класическата фолклорна музика. Гостите ще могат да видят изпълнения на живо на  канун,  уд  и други древни  инструменти.

Турската кухня ще предложи над 10 ястия, между които любимият на всички одрински дроб. Само на 17 май посетителите ще могат да опитат „карнъ ярък“ и „султан кебап“ по оригинални народни рецепти на майстора-готвача Емине Османова. Менюто включва и известната булгурена салата „късър“, имамбаялдъ, сармички и др. В края на традиционната вечер на турската кухня ще бъде дадена и тържествената вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан, съобщи организаторът на събитието и представител на турската общност във Фондация „Заедно“ Ахмед Пехливан.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина